Poslanci nebudou v únoru projednávat Julínkovy reformní zákony

5. 2. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci zatím nezačnou projednávat návrhy čtyř reformních zákonů bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, kterým se měli v únoru věnovat. Vyřadili je ve středu z programu svého únorového zasedání na návrh šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře...


Pro bylo 193 ze 194 přítomných zákonodárců.

Julínkovy zákony, z nichž jeden upravuje potraty, měly původně platit od letoška. Projednávání se ale odkládalo. Proti normám se staví opozice. Výhrady k nim měly i menší vládní strany. Vláda čtyři předlohy - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění - schválila loni v listopadu. Lidovci ale požadovali, aby se zákony ještě upravily.

Podle Tluchoře o vyřazení norem požádala nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS), která Julínka ve funkci vystřídala. Tluchoř uvedl, že odklad projednávání má poskytnout prostor pro další jednání o zákonech s Filipiovou.

Ministryně se v úterý sešla s lidoveckými poslanci. ČTK řekla, že si s nimi chtěla vyjasnit postoje a chtěla zjistit, zda je vůle „domluvit se na kompromisním řešení“. Setkat se chystá také se zákonodárci opoziční ČSSD.

KDU-ČSL vadí mimo jiné právě úprava potratů. Nesouhlasí s tím, že by zákrok v Česku mohly podstoupit i občanky EU. Přitom podle unijních pravidel mají nárok na stejné služby jako Češky. Pokud by jim to ČR neumožnila, mohly by jí hrozit žaloby od Evropské komise a pokuty. Menší strany měly dříve problém i se stanovením toho, na jakou péči by měli mít pacienti nárok z pojištění a co by si měli hradit sami.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?