Poslanci nechtějí pediatrům nutit rozšíření odbornosti na dospělé

14. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pediatři by ani podle nového zákona, který vzniká v parlamentu, neměli být nuceni k tomu, aby si rozšiřovali kvalifikaci i pro léčbu dospělých. Měli by to mít jako možnost, nikoli povinnost...


PRAHA -

Místopředseda zdravotního výboru sněmovny Milan Cabrnoch (ODS) řekl, že zhruba do této podoby zřejmě poslanci přepracují vládní návrh zákona o odborné způsobilosti k výkonu lékařských povolání.

Uvedl, že znění původního vládního návrhu dětské lékaře v podstatě nutilo, aby si rozšiřovali působnost i na dospělé.

Sněmovna měla sice předlohu zákona projednávat již na únorové schůzi, ale podle Cabrnocha z programu vypadne a dolní komora se k ní vrátí až na dalším, dubnovém zasedání.

Výbor se totiž zabývá komplexním pozměňovacím návrhem, který má v podstatě charakter nové předlohy. K tomuto materiálu budou ještě navíc padat další připomínky, také Cabrnoch nějaké připravuje, a poslanci tedy potřebují víc času.

Ministerstvo zdravotnictví v původním návrhu přišlo s myšlenkou rodinných lékařů, zdravotníci dosud specializovaní na péči o děti měli v budoucnu léčit i dospělé, praktičtí lékaři by zase mohli léčit i mládež.

Cabrnoch uvedl, že nikdo nechce myšlenku rodinných lékařů zavrhovat, poslanci ale podle něj nechtějí „násilné“ změny současného systému pediatrické péče.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) ale tvrdí, že její ministerstvo nikdy nemluvilo o zrušení pediatrických ambulancí. „My jen chceme dát pediatrům možnost, aby mohli léčit i dorost do 26 let, nebo aby mohli, například v odlehlých místech republiky, léčit všechny,“ řekla již 5. února.

V minulých týdnech se však v médiích proti původní verzi předlohy zákona ozvali i sami pediatři. Před několika dny navíc sněmovna dostala od Sdružení praktických lékařů petici s asi 100 tisíci podpisy proti rušení ambulancí praktických lékařů pro

děti a dorost.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?