Poslanci se rozhodli stihnout další diskusi o členství v komorách

18. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatímco v úterý sněmovna vrátila návrh novely zákona o profesních komorách ve zdravotnictví při jejím třetím čtení zpět do druhého čtení, kdy zpravidla dochází k většímu časovému zpoždění nové diskuse, ve středu ráno se rozhodli k rychlejšímu postupu...


Teoreticky vzato by tak mohli změny v činnosti komor projednat stihnout dořešit ještě do vánoc. I tak však tato kontroverzní norma nakonec poputuje do senátu, takže konečný výsledek stejně zastihne lékaře a lékárníky až v novém roce.

Ministryně Marie Součková zatím trvala na tom, že pozměňovací návrhy komunistického poslance Jiřího Maštálky jsou „nehlasovatelné“, k čemuž se přiklonil i legislativní odbor sněmovny.

Maštálka sice jednoznačně usiluje o jakési poloviční povinnost členství v komorách, ovšem jeho rozsáhlé návrhy jsou značně nepřehledné - není plně jasné, jak by nový režim fungoval v praxi.

Například pacienti by nejprve museli zjišťovat, zda lékař, na něhož chtějí podat stížnost, je vůbec členem komory. Některé navržené změny jsou zjevně v rozporu s jinými zdravotnickými předpisy - například jde o účast komor při tvorbě sazebníků lékařských výkonů „s hlasem poradním“.

V jedné z variant se počítá s tím, že by ministerstvo mohlo komory pokutovat až do výše jednoho miliónu Kč za porušení předpisů. Ministerstvo by zároveň mohlo získat oprávnění i bez soudního řízení zrušit některá rozhodnutí představitelů komor, pokud by byla v rozporu s předpisy či mimo působnost komor.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 17.12. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?