Poslanci výboru kritizovali chybějící aplikaci k eReceptu

7. 12. 2017 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci ze zdravotního výboru včera kritizovali chybějící webovou a mobilní aplikaci k eReceptu. Měla by dát další možnost přístupu lékařům, lékárníkům a možnost kontroly pacientům.


Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta na jednání výboru řekl, že aplikace budou spuštěny. Povinnost evidovat všechny vydané recepty v centrálním úložišti budou mít všichni lékaři od začátku příštího roku.

Většina lékařů bude vydávat elektronické recepty prostřednictvím softwaru, ve kterém už recepty vystavuje. Možností navíc má být právě mobilní a webová aplikace, v níž recept půjde vystavit také, například pokud lékař nebude v ordinaci.

„Není pozdě spustit testovací beta verzi aplikace 6. prosince? Kdy jí budete testovat, když jsou eRecepty povinné už za pár ní?“ ptal se na jednání výboru budoucí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Další poslanci kritizovali také nedostatečnou informovanost lékařů i pacientů.

Lékaři a lékárníci se do aplikací přihlásí stejnými údaji jako do centrálního úložiště, pacienti musí mít datovou schránku nebo navštívit kontaktní místo CzechPoint. Do 16. prosince v ní ale žádné recepty vidět nebudou.

„Ztotožňování občanů, což je základní podmínka pro jednoznačné přiřazení eReceptů konkrétní osobě, bude zahájeno až 16. 12. 2017. Občané, kteří budou mít přístup k webové či mobilní aplikaci, si tedy budou moci zobrazit eRecepty až po tomto datu. Do té doby bude seznam prázdný. eRecepty pak budou doplněny zpětně od března 2016,“ uvedl k tomu SÚKL na webu.

Mobilní aplikace ale není pro pacienta podmínkou k tomu, aby mu lékař recept vypsal a lékárník na něj vydal léky. Většina receptů bude jako dosud vytištěna na papíře, další možností bude nechat si jej poslat mailem nebo SMS zprávou. V lékárně pak z mobilu nebo papíru naskenují kód.

Lékaři povinnost elektronických receptů kritizují, podle nich by měly zůstat dobrovolné. Systém by se vyzkoušel a doplnily by se do něj slibované funkce, jako je kontrola lékových interakcí nebo záznam o všech lécích pacienta, který by měli vidět všichni lékaři, kteří ho ošetřují. Podle náměstka ministra zdravotnictví Radka Policara to zákon umožní nejspíš v březnu 2018. Ve stejném termínu se počítá i s vydáváním eReceptů na léky s opiáty, které zatím zůstávají na papírovém receptu.

SÚKL aktuálně eviduje asi 46.000 žádostí o připojení k centrálnímu úložišti receptů, lékařů je podle Blahuty 43.000 a dalších 10.000 zubařů. Vyřízeno už bylo více než 30.800 žádostí, dalších 8200 čeká na potvrzení České lékařské komory. Přesné počty lékařů, kteří budou muset připojení mít, SÚKL nezná. „Je otázkou, jaký je počet lékařů a stomatologů, kteří léčivé přípravky vůbec nepředepisují,“ dodal Blahuta.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?