Poslanci vyhověli lékařům: poštovné za neschopenky již platit nebudou

18. 3. 2010 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři již nebudou muset platiti poštovné při odesílání neschopenek. Nově za ně tyto náklady převezme Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Poslanci schválili novelu zákona o nemocenském pojištění, která s touto úpravou počítá.


Placení poštovného bylo dlouhodobě kritizováno ze strany České lékařské komory, ta tvrdí, že zdravotnickým zařízením vznikají v souvislosti s agendou dočasných pracovních neschopností nemalé administrativní náklady. Dva bývalí ministři práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD) se tak podepsali pod novelu, která tuto praxi mění. Nově tak náklady spojené s touto administrativou převezme ČSSZ.

Náklady? Zhruba 26 milionů korun ročně

Podle propočtů by ročně měla tato agenda vyjít zhruba na 26 milionů korun. Nečas již dříve řekl, že ČSSZ to bude schopna ze svých peněz na provozní náklady zvládnout. „Tento návrh zákona vznikl po velice intenzivní debatě s představiteli praktických a ambulantních lékařů. Je podle mého názoru velice solidním řešením tohoto problému, nebude znamenat zvýšenou rozpočtovou zátěž, protože tato částka bude plně uhrazena z rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedl při projednávání novely Nečas. V podstatě se mezi poslanci podařilo nalézt široké schody a novela prošla bez větších obtíží. Při debatě se ale objevily i negativní hlasy. „Lékaři chtěli původně těmito dosud svými režijními náklady zatížit pacienty, neboť jim údajně výše úhrady, prováděná zdravotními pojišťovnami, na tyto výdaje nepostačuje. Navrhovali tedy například nový poplatek pacientem vedle registračního a vedle regulačního za vypsání nemocenské až ve výši 100 Kč,“ kritizoval lékaře poslanec Miroslav Opálka. (KSŠM) Podle něj touto shodou chtějí poslanci jen demonstrovat budoucí velkou koalici. „Jde tedy v podstatě o technickou novelu, která lékařům sníží režijní výdaje, což jim mohou podnikatelé v jiných odvětvích opravdu jen závidět,“ dodal Opálka.

Komora svou hrozbu nesplnila

Lékaři mají dosud hrazen jen signální kód v ceně 5,25 koruny za hlášení nemoci zdravotní pojišťovně. Doporučený dopis správě sociálního zabezpečení stojí 26 korun, průměrné náklady na administrativu jedné pracovní neschopnosti jsou 100 korun. Česká lékařská komora loni původně pohrozila, že vyzve lékaře, aby od pacientů vybírala za každou neschopenku po stokoruně. Od svého záměru ale poté ustoupila.
.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?