Poslankyně za zelené: Zrušme poplatky u dětí

5. 2. 2008 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslankyně vládní koalice se chystají vystoupit proti poplatkům ve zdravotnictví. Ve sněmovně tak vzniká většina, jež chce zrušit placení dětí za zdravotnické služby. K lidoveckému poslanci Ludvíku Hovorkovi se v nespokojenosti s podobou zdravotnických poplatků nově přidaly dvě poslankyně za Stranu zelených - Olga Zubová a Věra Jakubková...


Zubová chce do měsíce předložit návrh, aby od všech zdravotnických poplatků byly děti do určitého věku úplně osvobozeny.

„Máme tři varianty. Osvobodit buď děti do jednoho roku, do tří nebo do patnácti let. Ještě se o tom poradíme se zdravotnickými odborníky. Já se ale kloním k tomu, abychom od poplatků osvobodily všechny děti do 15 let,“ říká Olga Zubová, poslankyně za zelené. „Osvobození dětí od poplatků podporuji,“ doplňuje Zubovou její kolegyně Věra Jakubková.

Nová většina

Ve sněmovně se tak vytvořila většina, která chce poplatky dětí zrušit. Spolu s poslanci KSČM a ČSSD totiž dají tři koaliční poslanci - Hovorka, Zubová a Jakubková dohromady 101 ze 200 hlasů.

ČSSD však dopředu hlásí: Pokud nám do dalšího kola nepostoupí úplné zrušení poplatků, můžeme slíbit jen to, že budeme hlasovat pouze pro výrazné výjimky.

„Osvobození dětí od poplatků do 15 let nám přijde zajímavé a asi bychom ho podpořili. Kosmetické změny typu, že osvobodíme děti do tří let, ale nic neřeší. Asi bychom je neblokovali, ale pokud chce někdo naše hlasy, musí s námi jít do kompromisu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?