Postavení nového Patologicko-anatomického ústavu stálo 80 milionů

25. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejen potřebám lékařů, ale také k výuce studentů bude sloužit nová budova Patologicko-anatomického ústavu, která byla včera slavnostně otevřena ve Fakultní nemocnici Brno. Výstavba objektu, který vyrostl za necelý rok, si vyžádala zhruba osmdesát milionů korun...


„Podle původního projektu se s budováním nového ústavu mělo začít už počátkem devadesátých let. Tyto plány se nakonec nepodařilo uskutečnit. S narůstajícím provozem v nemocnici se však jeho potřeba ukázala jako nezastupitelná,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Zuzana Joukalová. Umístění ústavu do areálu bohunické nemocnice jednak ukončí zbytečné převážení zesnulých k pitvě na stávající patologické oddělení v Černých Polích, jednak umožní patologům těsnou spolupráci s klinickými lékaři.

„Úzká komunikace většiny klinik s patologií má pro diagnostiku a pro léčbu zásadní význam,“ zdůraznil přednosta Patologicko-anatomického ústavu Karel Dvořák. Jen velmi málo medicínských oborů totiž za poslední desetiletí změnilo svoje postavení tak, jako patologická anatomie. „Dříve sloužila převážně ke zpětné dianostice, protože obvykle až pitva potvrzovala správnost diagnózy. Nyní se však díky vyšetřením vzorků odebíraných z tkání nemocných, podle nichž se určuje léčebný postup, stává součástí terapie a slouží vlastně k prodloužení lidského života,“ podotkl ministr zdravotnictví Bohumil Fišer, který se také zúčastnil včerejšího slavnostního otevření. Tato bioptická vyšetření dnes tvoří osmdesát procent patologovy práce. Bohunický ústav je koncipován tak, aby zde lékaři vyšetřili odběry ročně zhruba od padesáti tisíců pacientů. „Studentům vždycky říkám, že když uzdravený člověk přináší svému lékaři kytici deseti karafiátů, mnohdy více než tři květy z ní náleží patologovi,“připomněl Dvořák.

V nových prostorách je však pamatováno i na důstojné uložení zemřelých. Pro pozůstalé je umožněno i pietní rozloučení.

JIŘINA VESELÁ, Brněnský a jihomoravský den, 23.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?