Postavení psychicky nemocných se lepší, společnost je víc přijímá

21. 9. 2009 9:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Přístup společnosti k osobám s psychickými potížemi se postupně mění k lepšímu. Rovněž sami duševně nemocní již své problémy tak úzkostlivě neskrývají. Na pomoc psychicky nemocným pořádá sdružení Péče o duševní zdraví v tomto týdnu v Pardubicích akci Týden pro duševní zdraví...


Za rok 2008 podle údajů sdružení v Pardubickém kraji navštívilo psychiatrické ambulance téměř 19.000 lidí, počet léčených dlouhodobě narůstá.

„Za 15 let, co tu práci dělám, je znatelné, že se lidi méně bojí sami kontaktovat psychiatra, ať už v případě, že sami mají nějaký problém duševního rázu nebo jej vidí u svých blízkých či příbuzných. Mnohem méně se setkávám se strachem vyjádřeným ve větě: 'Hlavně, aby se to nikdo nedozvěděl',“ uvedl Hejzlar.

Týden pro duševní zdraví je osvětová a kulturní akce, která má podle organizátorů upozornit veřejnost na problémy duševně nemocných lidí a na služby, které mohou využívat. Během letošního 14. ročníku se veřejnosti otevřou nejrůznější zařízení, která duševně nemocným slouží. Prohlédnout si bude možné například kavárnu Výměník, která jim poskytuje pracovní místa v chráněných dílnách a sociální služby, denní stacionář při psychiatrickém oddělení pardubické nemocnice, centrum psychosociální pomoci nebo poradenské centrum Vida. Na Pernštýnské náměstí je na úterní odpoledne naplánován trh psychoslužeb.

Organizátoři připravili také několik kulturních či sportovních počinů. Patří mezi ně výstava „Přemysl Martinec: Nutrie“ v Klubu 29, vystoupení česko-rakousko-turecké skupiny Metamorphosis a šachová simultánka primáře psychiatrického oddělení pardubické nemocnice Jana Kolomazníka. Zakončení akce obstará v pátek 25. září koncert dvou akordeonových virtuózů, Davida Yengibariana z Arménie a Mathieua Gautrona z Francie v Divadle 29.

Letos poprvé se akce rozšíří i do Chrudimi a Hradce Králové, kde má sdružení své pobočky a pomáhá vážně duševně nemocným lidem v jejich každodenním životě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?