Postgraduální akademie představila „Základy hematologické diagnostiky“

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

V rámci Postgraduální akademie proběhlo po prázdninové přestávce dne 17. 9. 2015 v Žižkovské věži sympozium zaměřené na hematologickou diagnostiku. Součástí akce byl i křest knihy „Základy hematologické diagnostiky“, vydané v rámci edice Postgraduální medicíny, ve vydavatelství Mladá fronta, a. s.




Odborným garantem akce byl prof. MUDr. Edgar Faber, CSc., který je i hlavním editorem jmenované publikace.
Hematologie je typickým příkladem relativně úzce specializovaného oboru vnitřního lékařství s množstvím přesahů do dalších oblastí medicíny, který v posledních letech prodělal mohutný rozvoj. Nové poznatky o patogenezi onemocnění krve vyústily v léčebné postupy, jež často zásadním způsobem změnily prognózu onemocnění.

Nová publikace

Základní koncepcí knihy „Základy hematologické diagnostiky“ je poskytnout na co nejmenším prostoru dostatečně přehledné a jasné informace nezbytné pro stanovení diagnózy hematologických onemocnění a stavů. Řadu hematologických diagnóz lze v současnosti potvrdit až složitými metodami imunofenotypizace, imunohistologie, cytologenetiky a molekulární genetiky, které jsou v knize probrány, nicméně výsledky těchto metod jsou primárně určeny pro hematology rozhodující o léčbě.
Hlavním záměrem autorského kolektivu však bylo zdůraznění zejména těch diagnostických metod, které jsou běžně dostupné i praktickému lékaři. Spojení teorie a praxe je v knize ilustrováno zařazením kopií typických výsledků krevních obrazů, diferenciálních počtů bílých krvinek, koagulačních a případně biochemických vyšetření ilustrujících jednotlivé diagnózy. Publikace je tak určena širokému okruhu čtenářů zahrnujícímu studenty medicíny, laboratorní asistenty, sestry, praktické lékaře či internisty a hematology.

Sympozium

V rámci sympozia se přednášející věnovali důležitým a zajímavým aspektům uvedené problematiky. Se základy hematologické diagnostiky v roce 2015 seznámil prof. MUDr. Edgar Faber, CSc., krevnímu obrazu v souvislosti s anemií se věnoval prof. MUDr. Karel Indrák, CSc., kazuistiky na téma seniora s pancytopenií přednesl MUDr. Tomáš Szotkowski, Ph. D. Rolí mikroskopické morfologie v hematologické diagnostice v roce 2015 se zabývala MUDr. Dana Mikulenková, molekulární biologií a jejím místem v diagnostice v hematologii pak Mgr. Kateřina Machová Poláková, Ph. D.
Otázku hemostázy coby chaosu, či řádu nastolil MUDr. Jaromír Gumulec, o možnostech interpretace změny v počtu krevních destiček referoval MUDr. Antonín Hluší, Ph. D., a o geneticky podmíněných trombofilních stavech a jejich významu v klinice doc. MUDr. Věra Krčová, CSc. Stranou nezůstaly ani poruchy krevního srážení v graviditě, o nichž informovala MUDr. Jana Procházková, Ph. D.

Postgraduální akademie je společný projekt České lékařské komory a časopisu Postgraduální medicína, Mladá fronta, a. s., divize Medical Services. Akce jsou evidovány v centrálním registru ČLK a ohodnoceny kredity za celoživotní vzdělávání. Postgraduální akademie pokračuje sympozii věnovanými nefrologii ( září 2015), hematologii (listopad 2015) a gastroenterologii a hematologii (prosinec 2016). Více informací a přihlášky na uvedené akce naleznete na stránkách ČLK: www.clkcr.cz

MUDr. Jaromír Gumulec

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?