Postižení i odboráři chtějí jednat s Hegerem o dojezdu k lékaři

29. 3. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéfové zdravotnických odborů, svazu pacientů a rady postižených, kteří organizovali v úterý před ministerstvem zdravotnictví demonstraci proti chystaným dobám dojezdu k lékaři a čekání na operace, odmítli nejnovější návrh ministerstva na změny těchto dob. Nepředstavuje podle nich žádné zlepšení. Žádají ministra Leoše Hegera (TOP 09) o urychlenou schůzku. Ministr je tento týden pracovně v USA, mluvčí ministerstva předpokládá, že pak se schůzce bránit nebude.


„Dnešního dne jsme posoudili návrh a vyjadřujeme s ním zásadní nesouhlas. Neznamená zlepšení dostupnosti zdravotních služeb, jak se veřejně prezentuje,“ uvedli v dopise ministrovi šéfové zdravotnických odborů Dagmar Žitníková, svazu pacientů Luboš Olejár a rady postižených Václav Krása. Dopis poskytli ČTK.

Ministrovi chtějí předložit vlastní návrh nařízení vlády pro stanovení dojezdových a čekacích dob. Žádají od ministra poslední verzi vyhlášky o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotnických služeb. Připomínají, že jejich organizace zastupují největší procento pacientů ČR a největší počet zaměstnanců ve zdravotnictví. „Proto jsme přesvědčeni, že jakékoli jednání nemůže být bez naší účasti,“ uvádějí v dopise.

„Chápeme, že se organizace potřebují zviditelnit. Nicméně to, že se zviditelňují strašením pacientů, považujeme za naprosto nepřípustné,“ řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Podle kritiků je dostupnost péče stanovena tak, že by pro celé Česko stačily dvě nemocnice a lidé by to v řadě míst měli blíž do krematoria než k lékaři. Na demonstraci bylo několik stovek lidí. Náměstek Martin Plíšek (TOP 09) tam dal organizátorům nový návrh nařízení se změnami časů.

„Rozhodně žádné ohrožení nebo omezování péče nehrozí,“ zdůraznil mluvčí. Podle něj to není poprvé, kdy se snaží odboráři strašením pacientů dosáhnout svých cílů. „Před nedávnem strašili, že se v Česku bude léčit křenovou plackou, nic takového se nestalo. Teď straší znovu a zase to není pravda,“ dodal.

Podle aktuálního návrhu by se měl pacient dostat k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny do 45 minut jízdy. Podle původní verze se tak doba o pět minut prodloužila. Jiné časy se naopak zkrátily. Třeba na náhradu kyčelního kloubu by se nemělo čekat déle než 35 týdnů místo původních 78. V seznamu přibyla roztroušená skleróza, její léčba by měla začít do čtyř týdnů od potvrzení diagnózy.

Nařízení o časové dostupnosti má doprovodit Hegerovy reformní zákony, kterými se zdravotnictví začne řídit od 1. dubna. Předpis by měl platit, až ho přijme a vyhlásí vláda. V praxi by se měl pak prosazovat nejpozději od ledna příštího roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?