Posudkových lékařů je málo, mohou se jim zvýšit platy

14. 11. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Posudkoví lékaři mají být od nového roku převedeni do výhodnějších platových tarifů. Mohly by se jim proto zvýšit platy. Důvodem změny je skutečnost, že jsou oproti ostatním lékařům znevýhodněni. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) tak má problémy s tím, aby nalezla vhodné zaměstnance na tyto pozice. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, připraveného ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV). To je nyní v připomínkovém řízení. Opatření si ze státního rozpočtu vyžádá asi 57 milionů korun.


„Návrh reaguje na dlouhodobě nepříznivou situaci v obsazenosti pracovních míst posudkových lékařů,“ uvádí ministerstvo v důvodové zprávě vyhlášky. Lékaři orgánů sociálního zabezpečení tak podle něj za stávajících podmínek nemohou konkurovat v systému odměňování lékařům zdravotnických zařízení. Proto je téměř nemožné získat pro výkon práce v orgánu sociálního zabezpečení lékaře v produktivním věku, dodává MPSV.

Tuto skutečnost ČTK potvrdil i mluvčí ČSSZ Pavel Gejdoš. „Průměrný věk lékařů posudkové služby je 58 let,“ uvedl. Zda se díky vyhlášce usnadní získávání nových lékařů, však nechtěl předjímat. Ukáže to podle něj teprve praxe.

Posudkoví lékaři by se tak měli výší svých odměn zařadit po bok těch, kteří pracují ve zdravotnických zařízeních ústavní péče či v záchranné službě. ČSSZ jsou většinou zařazeni ve 13. a 14. platové třídě. Pokud má takový lékař například 12 let praxe, zvýší se u něj tarifní plat z 23.690 korun na 31.020 korun.

O tom, o kolik se průměrně zvýší plat posudkového lékaře, nebylo MPSV schopno odpovědět. „Vliv tohoto opatření na výši platu lékařů orgánu sociálního zabezpečení není možné předvídat, protože zaměstnavatel může v rámci své pravomoci využít u těchto lékařů zvláštní způsob určení platových tarifů,“ uvedla Táňa Švrčková z tiskového odboru ministerstva.

Nařízení má ovšem zrušit také zvláštní příplatek, který jim přísluší za zvýšenou zátěž při výkonu práce vyžadující individuální přístup k jednotlivým případům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?