Potomci lékaře, který ošetřil prezidentova vraha, chtějí zrušit rozsudek z r. 1865

20. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je lékař z pohledu své profese povinen ošetřit pachatele zločinu, atentátníka nebo teroristu? Dr. Samuel Mudd ošetřil Lincolnova vraha Johna Milkese Bootha v roce 1865 na jeho útěku, aniž by věděl...


Američtí lékaři a veřejnost v současné době s velkou zvědavosti sledují soudní proces ve Washingtonu. Potomci lékaře, který v 19. století nevědomky medicínsky ošetřil vraha prezidenta Abrahama Lincolna, bojují o zrušení rozsudku z roku 1865.

Proces je podle právníků vcelku relevantní i pro dnešní Ameriku proto, že se jedná o důležitou zásadní otázku: Je lékař z pohledu své profese povinen ošetřit pachatele zločinu, atentátníka nebo - zcela aktuálně - teroristu?

Dr. Samuel Mudd ošetřil Lincolnova vraha Johna Milkese Bootha v roce 1865 na jeho útěku. Booth požádal praktického lékaře ve spolkovém státě Maryland, aby mu ošetřil jeho zlomenou nohu. Lékař však nevěděl, že Booth byl nejhledanějším zločincem Ameriky. Později byl BOOth zatčen a odsouzen k doživotí.

Deset potomků lékaře Mudda podalo ve Washingtonu žalobu s tím, že rodina po celá desetiletí trpěla velkými příkořími jenom proto, že jejich předek pomohl poraněnému pacientovi. Syn Thomas Mudd zemřel podle údajů jeho rodiny „jako beznadějný alkoholik“, protože nemohl již více snášet neustálé napadání.

Jiní Muddovi potomci byli osočováni během studia nebo při dalším vzdělávání. Rodina argumentuje, že lékař v době, kdy poskytl ošetření, nevěděl o koho se jedná. Kromě toho bylo jeho lékařskou povinností poskytnout pomoc zraněnému.

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?