Potraviny i léky v budoucnu zdraží. Kvůli DPH

5. 8. 2010 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdražení potravin a léků. Neradostná, ale velmi reálná zpráva pro obyvatele České republiky. Vláda totiž počítá se zvýšením snížené sazby DPH z 10 na 12 procent. Slibuje si tím získat zhruba 13 miliard korun ročně.


Není navíc vyloučeno, že bude se sníženou sazbou v dalších letech hýbat dále směrem k postupnému sjednocení se základní sazbou DPH. Ta je nyní na 20 procentech.

Vláda včera schválila své programové prohlášení, které řeší i další chystané změny v ekonomické oblasti. Přestože v prohlášení zmínka o zvýšování DPH přímo není, ekonomové to považují za hotovou věc

Na řadě je rozpočet

„V nulté fázi řešíme výdaje na letošní rok, v první fázi státní rozpočet na příští rok, pak bude teprve následovat druhá fáze se změnami zákonů, hlubší reformy, a to důchodová i daňová. Zvýšení spodní sazby DPH se plánuje především v souvislosti s důchodovou reformou, ne s rozpočtem na příští rok,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

V době, kdy se i česká ekonomika vzpamatovává z recese, těžko může spotřebitel věřit, že změna sazby DPH nebude znamenat zdražování.

„Do cen potravin a léků se změna sazby DPH pravděpodobně promítne. Záleží na odvětví, zda lze omezit marži. Po recesi, kterou česká ekonomika prošla, však obchodníci už většinou nemají příliš prostoru pro další omezování svých marží, takže budou muset zvyšovat ceny,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Jeho slova potvrzuje i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Za necelé dva roky si podle něj sáhly obchody na své dno.

„Nadále snižovat marži, aby se tím pokrylo zvýšení DPH, půjde jen obtížně. Neříkám, že obchodníci zvednou ceny hned po změně DPH. Nejdříve obchodníci a řetězce zvolí vyčkávací taktiku. Během týdnů či měsíců se ale postupně dostanou zpět na své marže, jinak nepřežijí. Jsem přesvědčen o tom, že se to týká nejen českých obchodníků, ale i zahraničních řetězců působících u nás,“ řekl Deníku Juračka.

Zaplatí to pacient

Zvýšení DPH však zasáhne i nemocné. Léky totiž patří do snížené desetiprocentní sazby DPH.
„Úhrady zdravotních pojišťoven zůstanou zřejmě stejné a zvýšené ceny zaplatí pacient ve formě vyššího poplatku. Někdo to zaplatit musí a stejně jako u vody a elektřiny to bude s největší pravděpodobností pacient. Bylo by až nelogické, kdyby tomu bylo jinak,“ vysvětlil viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

Zvýšení ceny potravin a léků se však negativně odrazí i na utrácení lidí za ostatní zboží. Tím, že lidé budou více platit za potraviny a medikamenty, budou obsahy svých peněženek vyprazdňovat více a rychleji a nebudou tak mít peníze na další zboží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?