Poučení z krizového vývoje

16. 2. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Jakou záruku mají nemocniční lékaři? Tedy jakou mají záruku, že ve zdravotnictví budou reformy, že se do pracovněprávních vztahů "vrátí zákon", omezí se korupce a bezpráví a že odměny lékařů už nebudou ponižující, pokud podle návrhu dohody mezi vládou a Lékařským odborovým klubem (LOK) nejdříve vezmou výpovědi z pracovního poměru zpět, a teprve pak vláda slíbí, že bude usilovat o nápravu?


Měřeno splněním požadavků toho LOK moc nedosáhl. Podstatnější pro lékaře ale je, že čestnému slovu vlády věří jen někteří a jen trochu, navíc tato vláda tu za rok nemusí ani být.

Lékaři LOK ve výpovědní lhůtě, kteří se dnes scházejí, aby schválili návrh dohody s vládou, zvaný memorandum, mají mnohem radikálnější postoje než jeho předseda Martin Engel a Milan Kubek, člen jeho vedení a předseda lékařské komory.

Pokud vůbec dnes odpoledne LOK memorandum schválí, pak jen proto, že se ví, že část lékařů vezme své výpovědi zpět, i pokud se LOK nepřidá, a že vládní postup pod heslem „rozděluj a panuj“ bude triumfovat. To by poškodilo celou společnost.

Záruky pro lékaře tu ale být mohly. Kdyby třeba ministr zdravotnictví Luboš Heger (TOP 09) řekl, že pokud vláda memorandum neschválí, i když lékaři vezmou své výpovědi zpět, bude to jeho osobní neúspěch a z funkce odstoupí.

Heger pro mne symbolizuje způsob vládnutí založený na strachu. V televizi na něm jako starý krokodýl vidím, že dbá, aby nedal najevo, že je pod nátlakem a že se bojí ODS a vlastního Kalouska. Důležité je utajovat, ale ještě důležitější je utajovat samo utajování a také nátlak a strach.

Na bilanci je brzo, ale přesto: Pacifisté mi prominou to slovo, bojující lékaři mě přesvědčili, že jim nejde jen o peníze. A že pokud bojují i za své platy, je to v zájmu důstojnosti nejen jich, ale každého občana.

S nedůvěrou jsem nejdříve sledoval Martina Engla, ale za měsíc, co ho denně vidím na obrazovce, musím říct, že se dopustil - v mých očích - jen jediné chyby. A to když hájil heslo „Náš exodus … váš exitus?“ (Čili: „Náš odchod do ciziny…vaše smrt?“).

Takové nápady „pí-ár“ a marketinku podle mne akci lékařů poškodily. To Milan Kubek má na svědomí víc chyb než Engel. Už dříve ukázal přezíravý postoj ke kolegyním lékařkám, dýchlo na mne podceňování žen, ta stará mužská víra, že ženy jsou slepice.

To čišelo i z jeho vyjádření k nesolidárnímu postoji vedení asociace zdravotních sester. Kubek také nemusel říkat na adresu Klause, propagátora vládní neústupnosti, že neví, kdy bude (ten Klaus), lékaře potřebovat.

Píšu jen o chybách lékařů, druhou, tedy vládní stranu nehodnotím. Nemocničním lékařům držím palce. Mají pravdu, a z jejich relativního úspěchu můžeme mít prospěch všichni. A navíc to jsou převážně většinou slušní lidé protestující až poté, kdy racionální argumenty nechtěl nikdo slyšet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?