Pouze třetina pacientů s CHOPN se léčí

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), kterou charakterizuje dušnost, chronický kašel, únava a vykašlávání hlenů, trápí v České republice přibližně 800 tisíc (14 %) dospělých pacientů. Přes všechno úsilí plicních lékařů se daří léčit jen třetinu nemocných, téměř půl milionu lidí totiž o své nemoci neví. Loni v důsledku CHOPN zemřelo 3500 lidí, což je 35x více než na astma.




„Zhruba 80 procent všech případů CHOPN má na svědomí kouření. Nemoc je následkem chronického zánětu průdušek, který vede k jejich zužování a ke zvýšené tvorbě hlenu. Nejčastěji začnou pacienti pociťovat první příznaky po čtyřicítce, mnohdy je však přecházejí a plicního lékaře navštíví až v pokročilé fázi. Stává se, že jsou do nemocnice dovezeni až v dramatickém stavu dechové tísně a vyžadují léčbu na jednotce intenzivní péče,“ říká přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy LF UP a FN Olomouc a předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc. Situace je stejně dramatická i ve světě, kde se s CHOPN potýká přes 200 milionů lidí a péče o ně stojí kolem 200 miliard eur ročně. CHOPN nelze vyléčit, léky však umí výrazně zpomalit zhoršování stávajícího stavu a zmírnit potíže nemocných.

Úspěch české pneumologie

Čeští plicní lékaři věří, že se situa ce zlepší díky novým kombinacím léčby, aktivitám pacientské organizace a intenzivnímu mezinárodnímu výzkumu, na kterém se podílejí. „Letos byla díky nám vytvořena rozsáhlá studie s téměř 4 tisíci pacienty sledující výskyt a podobu CHOPN v 11 zemích střední a východní Evropy. Výsledkem dosud největší studie svého druhu je přesný popis nemocných s touto diagnózou, umožňující do budoucna dobře volit léky, které pomohou pacientům žít déle, kvalitněji a s co nejnižší potřebou návštěv nemocnice. Příští rok největší mezinárodní databázi nemocných dokončíme,“ uvedl zástupce přednosty pro výuku a výzkum Plicní kliniky LF UK a FN Hradec Králové MUDr. Vladimír Koblížek, Ph. D.

Nová pacientská organizace

Užší spolupráci lékařů s pacienty by měl nově zajišťovat pacientský spolek, který vznikl z původní odborné organizace. Podle předsedy MUDr. Stanislava Kosa, CSc., se Český občanský spolek proti plicním nemocem (ČOPN) zaměří i na prevenci. Kromě lidí s CHOPN zastoupí další pacienty s plicními nemocemi. Organizace se stane členem EFA (European Federation of Asthma, Allergy and Airways Diseases Patients Associations).

Správně (po)užívat léky

„Řada pacientů s CHOPN neumí správně inhalovat a účinnost léků se tak snižuje až o polovinu. Lékaři by měli při každé návštěvě pacienta zkontrolovat, zda vdechuje z inhalátoru správně. Na to ale nemají čas. Přitom pro vzdělání pacienta s plicní nemocí existuje ve zdravotnictví kód – pojišťovny by jej tedy mohly proplácet. Odmítají ale tento kód lékařům nasmlouvat a zaškolení nových pacientů se tak většinou odehrává ve spěchu,“ přibližuje jeden z problémů, jež hodlá ČOPN řešit, předseda Kos.
Více na: www.pneumologie.cz, www.copn.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?