Povinné členství? Pro i proti

6. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Za těchto okolností a za této legislativní situace mi připadá povinné členství jako vhodné," říká předseda okresního výboru ČLK ve Svitavách J. Malý. "Dovedu si představit i jiný model. Okresní zdravotní rada Jaroslav Fejt nepokládá...


Svitavsko - Poslanecká sněmovna parlamentu ve čtvrtek potvrdila povinné členství v lékařských komorách. Poslanec ODS Marek Benda tak neuspěl se svým návrhem zrušit povinné členství v České lékařské, stomatologické a lékárnické komoře. Kvůli tomu se dostali do sporu prezident ČLK David Rath s předsedou ODS Václavem Klausem.

Marek Benda navrhl nepovinné členství v komorách, Rath tvrdil, že by to znamenalo konec lékařské komory a že by tak ODS postupovala stejně jako v padesátých letech minulého století Klement Gottwald. Ten tehdy profesní seskupení zrušil. Pro Bendův návrh hlasovalo 73 ze 161 přítomných poslanců.

Určují chod oboru

Komory jako stavovské organizace s povinným členstvím v podstatě určují chod oboru. Jako profesní organizace zajišťují vzdělávání, stanovují etické a profesní mantinely. Mají pravomoc postihnout své členy, kteří se proviní profesním pochybením či neetickým jednáním. Přidělují a v případě velmi závažného či opakovaného provinění odebírají licence na provozování živnosti. Pro veřejnost mají být garantem odborné úrovně svých členů. Povinné členství v profesních komorách je ve vyspělých zemích běžné.

„Tady se smíchaly dvě záležitosti: jednak otázka členství a jednak spor mezi lidmi. Za těchto okolností a za této legislativní situace mi připadá povinné členství jako vhodné,“ říká předseda okresního výboru České lékařské komory ve Svitavách Jaroslav Malý. Podle jeho dalších slov to však nemusí být trvalý stav. „Dovedu si představit i jiný model,“ konstatoval.

Okresní zdravotní rada Jaroslav Fejt nepokládá za důležité, zda je členství v profesních komorách povinné, či nikoliv.

„V různých státech je praxe různá. Pokud by komora neměla v budoucnu vydávat licence, šlo by o významnou změnu ve vztahu k oprávnění poskytovat zdravotní péči,“ uvedl Fejt. Znamenalo by to, že nejen registrace, ale i licence by napříště vydával stát, čímž by profesní samospráva ztratila jedno ze svých významných oprávnění. „Podle mého názoru mají být lékaři členy odborných společností. Jsem zastáncem povinného členství,“ tvrdí soukromý internista a revmatolog Radomír Sedláček ze Svitav.

Někteří nesledují

Lékařka Simona Holland-Procházková tento spor příliš nesleduje.

„Myslím si však, že by nemělo být povinné, aby lékař musel vstoupit do komory,“ uvedla lékařka psychiatrického oddělení ve svitavské nemocnici.

Boj kolem profesní organizace primáře psychiatrie Vladimíra Smékala moc nezajímá. „To, co se v této souvislosti děje, mi je v podstatě jedno,“ reagoval na naši otázku.

PETRA SOUKUPOVÁ, STANISLAV SÁŇKA, Noviny Svitavska, 4.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?