Povodně: VZP hodlá oddálit placení faktur

9. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Mezi nemocnicí a VZP je více nevyřešených otázek, týkajících se financování," zmínil se ředitel šumperské nemocnice P. Valoušek. Pojišťovna podle něj využila povodní, aby nemusela platit penále...


Žádosti o dobrovolné prodloužení splatnosti faktur začala rozesílat některým zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která tímto způsobem hodlá kompenzovat zvýšené povodňové výdaje. Zatímco část lékařů postup VZP pohoršil a hovoří o zneužívání přírodní katastrofy, jiní souhlasí a říkají, že rádi pomohou. Podobný je i postoj nemocnic - některé si gesta solidarity nemohou finančně dovolit, jiné chtějí pojišťovně naopak vyjít vstříc. „Zástupci VZP nám žádost po předchozí telefonické konzultaci ani nezasílali,“ potvrdil ředitel přerovské nemocnice Zdeněk Horák. Pokud by totiž VZP nemocnici peníze poslala později, neměli by zdravotníci ani na výplaty. „Na sedm set zaměstnanců by se rázem ocitlo bez peněz. VZP nám měsíčně posílá za provedené úkony zhruba dvacet milionů korun a bez těch se zkrátka neobejdeme,“ dodal ředitel. Na velká gesta solidarity nemá ani vedení Fakultní nemocnice v Olomouci, která se nyní ocitla v ekonomickém propadu ve výši zhruba sto milionů.

„Přijali jsme přísná úsporná opatření a díky nim už se podařilo ztráty zmírnit,“ shrnul ředitel olomoucké Fakultní nemocnice Václav Rýznar. Podle jeho slov je největší zdravotnické zařízení v kraji díky nastartovaným krokům z nejhoršího venku. Oddálení splácení faktur VZP by však mohlo propad znovu prohloubit. „Máme šanci urovnat hospodářskou situaci do listopadu, jen od poloviny srpna se totiž podařilo ušetřit dvacet milionů,“ dodal. Žádost VZP o prodloužení lhůt splatnosti nevítá ani vedení šumperské nemocnice. „Mezi nemocnicí a VZP je více nevyřešených otázek, týkajících se financování,“ zmínil se ředitel Pavel Valoušek. Pojišťovna podle něj využila povodní, aby nemusela platit penále. „Financování zdravotní péče VZP zajišťuje solidárním způsobem. Vybrané peníze se soustředí v pražské Ústřední pojišťovně, odkud jsou zpětně distribuovány do všech okresů. Přestože Šumperk nebyl postižen povodní, poskytne naše pojišťovna část příjmů vybraných od místních plátců okresům zasaženým záplavami,“ popsal situaci na Šumpersku ředitel okresní pobočky VZP v Šumperku Rostislav Pumprla. Teď se prý obrací na lékaře se žádostí o dočasné prodloužení splatnosti závazků. „Jednalo by se o přechodnou čtyřměsíční úpravu termínu splatnosti faktur, který by se prodloužil o deset až dvacet dní,“ upřesnil. „VZP už teď platí se zpožděním,“ nelíbí se ale postup předsedovi okresního sdružení České lékařské komory v Šumperku Vladimíru Štěpánovi. Pojišťovna by podle něj neměla zneužívat situace. „Pokud se nějaký lékař svobodně rozhodne prodloužit termín splatnosti, je to jeho věc. Řada lékařů však splácí nejrůznější přístroje, leasingové společnosti jim těžko počkají, “ konstatoval Štěpán. Žádosti VZP už vyhověla například Vojenská nemocnice v Olomouci, na Šumpersku pak Biochemická laboratoř Bila v Zábřehu, Státní léčebné lázně Bludov, některé lékárny v Šumperku, Lošticích a Mohelnici.

Petra Uvírová, Vladimíra Krejčí, Olomoucký den, 9.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?