Požadovali miliardy pro postižené

29. 11. 2006 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
V Hradci i Pardubicích se na veřejných shromážděních bojovalo za plné zachování rozsahu sociálních služeb. Tvrdě bojovali před několika desítkami posluchačů o tři miliardy, které k oživení nového zákona o sociálních službách v rozpočtu chyběly...


V Hradci i Pardubicích se na veřejných shromážděních bojovalo za plné zachování rozsahu sociálních služeb

Podpořit zachování rozsahu sociálních služeb při projednávání státního rozpočtu přišli v úterý před polednem před Krajský úřad v Pardubicích členové a příznivci Krajské rady humanitárních organizací, Krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a Národní rady zdravotně postižených.

Jediná vada zákona

Tvrdě bojovali před několika desítkami posluchačů veřejného shromáždění o tři miliardy, které k oživení nového zákona o sociálních službách zatím v rozpočtu chyběly. „Chci nový zákon podpořit, protože posiluje práva klientů. Jedinou vadou jsou peníze,“ řekl pardubický krajský radní Miloslav Macela (KDU-ČSL). Podle něj Pardubický kraj na naplnění představ zákona 102/ 2006 Sb. by měl dostat 357 miliónů korun, zatím je garantováno něco málo přes polovinu této částky.

„Poslanci v této chvíli zasedají. Pokud potřebné peníze do rozpočtu dodají, sociální služby v našem kraji rok 2007 přežijí,“ dodal Macela. „Pět let jsem působil v neziskovém sektoru. Vím, jak je závislý na státních penězích. Doufám, že ty tři miliardy se v rozpočtu objeví,“ vyjádřil naději Roman Málek z Chrudimi.

„Má-li být člověk svobodný, tak by se mělo umožnit, aby se sám rozhodoval. Dary shůry nejsou pro všechny stejné a člověk s hendikepem potřebuje jistou dopomoc. Vítám zákon, jehož podstatou je myšlenka, která přinese do života hendikepovaných novou svobodu. A předpokládám, že s tou svobodou půjde ruku v ruce i zodpovědnost,“ podotkla Miluše Horská, ředitelka Speciální školy Svítání, která se stará o stovky postižených dětí.

Ohrožen je celý systém

„Peníze jsou až na prvním místě. Od chvíle, kdy byl sociální zákon schválen, jsme slyšeli od nejrůznějších představitelů státu a úřadů, že peníze se najdou. Toto setkání se koná ve všech krajských městech včetně Prahy ve stejnou hodinu. Cílem je jediná věc: ukázat politikům, parlamentu, že se jedná o ohromnou škálu služeb, poskytovatelů, o mnoho lidí, kteří služby využívají. Pokud rozpočet nebude navýšen, je ohrožen celý systém sociální péče,“ varoval David Matýsek, ředitel pardubického občanského sdružení Hurá kamarád.

Obdobná akce se ve středu hodinu před polednem uskutečnila také na Baťkově náměstí v Hradci Králové. S prohlášením Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče tu před shromážděnými vystoupila Stanislava Zakálová, místopředsedkyně krajské odborové rady.

„Už několik let jsou sociální služby dotované zřizovatelem jednotlivých zařízení, což je ve většině případů krajský úřad. A problémy byly minimální. Od Nového roku se dosavadní praxe zcela mění a zařízení se dostanou mimo ekonomickou sféru kraje. A přestože zákon vstoupí v platnost 1. ledna, není dosud vydána ani prováděcí vyhláška. Vedení ústavů tak dnes neví, zda bude mít v únoru na výplaty,“ připomněla Právu Zakálová, která je vrchní sestrou Ústavu sociální péče Domečky v Rychnově nad Kněžnou.

Problém podle ní tkví v rozdílu mezi cenou sociální služby a množstvím peněz, které na ně klient od státu obdrží. Tento rozdíl může dosáhnout částky až pěti šesti tisíc korun, a to jsou v souhrnu právě ony chybějící tři miliardy korun.

Bodíky jdou dolů

„V ústavu nám zůstanou klienti, kteří nemají rodinu. Dostanou minimální důchod pět a půl tisíce korun a příspěvek na bezmocnost. Ovšem ten bude minimální, protože my jsme je naučili se oblékat, najíst se, ale už si nedokáží uvařit. Při hodnocení jsou přesně stanoveny otázky - klient si umí otevřít okno, hned bodík dolů. Čím méně bodíků, tím menší příspěvek.“

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?