Pozitivní účinek metforminu po infarktu myokardu zpochybněn

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Některé studie naznačovaly, že metformin vykazuje kardioprotektivní účinky, jež jsou vyvolány jiným mechanismem, než který je po podání tohoto léku zodpovědný za snížení glykemie u diabetiků.




Tým vedený nizozemským kardiologem Chrisem Lexisem z univerzity v Groningenu provedl první dvojitě slepou, randomizovanou a placebem kontrolovanou studii, ve které byl pacientům po infarktu myokardu (IM) podáván metformin.
Do studie bylo zařazeno celkem 380 pacientů s akutním IM, kteří úspěšně absolvovali perkutánní koronární intervenci. Tito pacienti byli náhodně rozděleni na skupiny užívající kromě standardní léčby buď placebo, nebo metformin 2x denně v dávce 500 mg.
U pacientů byla pomocí magnetické rezonance změřená levá ventrikulární ejekční frakce za 4 měsíce po IM. U pacientů užívajících metformin činila 53,1 % a u skupiny užívající placebo 54,8 %. Rozdíl mezi oběma skupinami nebyl statisticky průkazný. Průkazné nebyly ani rozdíly v dalších parametrech funkce myokardu.

Otevřené otázky

Metformin je vysoce účinný u pacientů s diabetem a může být bez problému užíván i diabetiky, kteří utrpěli IM. Na druhé straně však nechrání srdce před poškozením myokardu u pacientů, kteří netrpí diabetem a po infarktu se u nich projevilo snížení výkonu srdce.
Autoři studie nechávají otevřenou otázku, zda by se kardioprotektivní účinek metforminu projevil při vyšších dávkách nebo při podávání ještě před perkutánní koronární intervencí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?