Pozůstalí uspěli ve sporu o odškodnění za pracovní úraz

19. 9. 2018 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústavní soud (ÚS) se zastal pozůstalých po muži, který podlehl těžkým zdravotním komplikacím navazujícím na pracovní úraz. Krajský soud v Brně musí znovu řešit nárok dědiců na odškodnění od zaměstnavatele. Podstatou sporu jsou rozdílné pohledy na příčinnou souvislost mezi pracovním úrazem a časově vzdáleným následkem.


Podle Krajského soudu v Brně už byla příčinná souvislost mezi úrazem a úmrtím muže přerušená. Podle ústavního soudce zpravodaje Davida Uhlíře ale krajský soud rozhodl unáhleně, musí se tedy sporem zabývat znovu. V kauze jde podle advokátky pozůstalých o statisíce korun. Nárok na náhradu za ztížení společenského uplatnění po smrti muže přešel na dědice, žádají také náhradu nákladů na léčbu.

„Dnešní nález považuji za průlomový v tom, že konstatoval, že v případě pracovních úrazů, kde je dána objektivní, přísná odpovědnost zaměstnavatele, je potřeba posuzovat příčinnou souvislost jinak - nikoliv tak stroze jako v jiných případech,“ řekla novinářům advokátka Lenka Jahelková.

Vážný úraz pánve utrpěl muž v roce 2008. Spadlo na něj kolo od traktoru o váze asi 500 kilogramů. Lékaři mu kosti zpevnili dlahou, která ale později praskla, a tak byla nutná další operace. Uskutečnila se v roce 2009 v Brně.

Mužův organismus pak zasáhla silná infekce způsobená zlatým stafylokokem. Zánět se vyvinul v oblasti mezi krční páteří a hltanem s následným šířením do páteřního kanálu a vytvořením takzvaného epidurálního míšního abscesu. Následovala série dalších hospitalizací a komplikací včetně sepse a ochrnutí všech končetin. Muž zemřel v září 2011.

Od pojišťovny už dříve muž obdržel za ztížení společenského uplatnění přibližně 700.000 korun. V srpnu 2011, těsně před smrtí, pak zažaloval ještě zaměstnavatele. Okresní soud ve Vyškově žalobě z větší části vyhověl. Krajský soud ale žalobu zamítl. Zánětlivé onemocnění označil za zcela samostatnou příčinu poškození zdraví.

Podle ústavních soudců je s ohledem na vyjádření znalců souvislost úraz - operace - infekce smrt zcela zřejmá. „V průběhu provedeného řízení nebylo zjištěno žádné podcenění taktiky operace ani jiná objektivní okolnost, která by náhle 'zvenku' vstoupila do řetězce příčin a následků. Infekci zlatým stafylokokem nelze považovat za 'vnější' objektivní skutečnost, je to poměrně obvykle se vyskytující komplikace při operativní léčbě úrazů,“ stojí v nálezu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?