PPF může koupit Euroclinicum, majitele sedmi nemocnic a poliklinik

10. 12. 2009 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Skupina PPF může začít podnikat v novém oboru, a to ve zdravotnictví. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil bez podmínek prodej společnosti Euroclinicum, která vlastní sedm nemocnic a poliklinik, firmě PPF Healthcare z finanční skupiny PPF Petra Kellnera.


ČTK to řekl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa. Souhlas úřadu byl nutný k uskutečnění obchodu, jehož cenu firmy nezveřejnily.

Euroclinicum vlastní nemocnice v Praze-Vysočanech a ve Zlíně a polikliniky v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Pardubicích, Přelouči a Slaném. Dosud firma patřila společnosti Alpha Union Invest z Lucemburska, která mimo jiné prostřednictvím dceřiné společnosti provozuje v ČR síť lékáren.

Skupina PPF je jednou z největších mezinárodních finančních a investičních skupin v regionu střední a východní Evropy. Jejím hlavním akcionářem je Petr Kellner. Skupina se zaměřuje na bankovnictví a pojišťovnictví, na investice typu soukromého kapitálu a na investice do nemovitostí.

Transakci PPF oznámila před měsícem. „PPF dlouhodobě monitoruje investiční příležitosti ve zdravotnictví, v ČR i v zahraničí. Akvizice společnosti Euroclinicum je vstupem do tohoto nového oboru podnikání skupiny,“ uvedl tehdy mluvčí PPF Alexej Bechtin. Obsahem transakce jsou také centrální manažerské a servisní struktury společnosti Euroclinicum, dodal.

PPF dlouhodobě monitoruje investiční příležitosti ve zdravotnictví

Do zdravotnického byznysu se v posledních letech pustila řada předních českých a slovenských finančníků a investičních společností. V říjnu tak naposledy antimonopolní úřad povolil investiční skupině Penta ovládnout osm diagnostických laboratoří spadajících pod pražskou společnost AeskuLab Holding. Již v červenci Penta získala 90procentní podíl v polské firmě DD Lab, která vlastní síť deseti zdravotnických laboratoří ve Varšavě, Lodži či Krakově.

Za největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě je označována zdravotnická skupina AGEL z impéria ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Odhadovaný obrat pro letošní rok činí 18,5 miliardy korun. AGEL má asi tři desítky nemocnic a zdravotnických zařízení v Česku a na Slovensku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?