PPF odmítá, že by chtěla investovat do pražských nemocnic

28. 3. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Finanční skupina Petra Kellnera PPF odmítá, že by chtěla investovat do nemocnic, které by měla Praha převzít. ČTK to sdělil mluvčí PPF Radek Stavěl. Informaci odmítl i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Reagovali tak na zprávu, kterou přineslo pondělní vydání týdeníku Týden.


Podle dohody ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a primátora Svobody by měla Praha od státu převzít Thomayerovu nemocnici, podolskou porodnici a dále nemocnice Homolku a Bulovku. Týden uvedl, že správa nemocnic bude pro Prahu finančně neudržitelná, a proto by převzetí mohlo skončit privatizací nemocnic. Podle Týdne by do nemocnic mohla investovat právě PPF.

PPF to ale odmítá. „PPF o těchto nemocnicích s nikým nejednala a nejedná,“ uvedl Stavěl. Účast PPF odmítl i primátor Svoboda. „Obavy z toho, že jde o pokus privatizovat pražské zdravotnictví, vycházejí z naprosté neznalosti problematiky lůžkových zdravotnických zařízení a fungování akutní, dlouhodobé a následné péče,“ sdělil ČTK primátor. Podle něj je pro zkvalitnění a zefektivnění péče potřebné, aby všechny pražské nemocnice, které nebudou transformovány na univerzitní, pracovaly společně.

Primátor už minulý týden řekl, že Praha chce vytvořit zdravotnický holding se společnými nákupy léků, zdravotnického materiálu a přístrojů a rozdělením péče, aby se v těchto zařízeních nezdvojovala. Počítá také s přeměnou části akutních lůžek na lůžka následné péče. Zefektivněním činností chce chod nemocnic zlevnit. O převodu nemocnic město podle primátora jedná už asi půl roku. „Udělám maximum pro to, aby byl tento plán dotažen do konce,“ dodal primátor.

Skupina PPF podniká v pojišťovnictví, bankovnictví či v obchodování s nemovitostmi. Heger na dotaz Týdne uvedl, že záměrem transformace nemocnic v Praze není vytvoření prostředí pro vznik privátních sítí. Z privatizace mají obavy šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) i místopředseda výboru Jiří Štětina (VV).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?