Práce v cizině lékaře již tolik neláká

23. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zájem o pracovní nabídky v zahraničí u českých lékařů výrazně klesl. Podrobněji se na nabídky zaměstnání u téměř 50 německých klinik vyptávalo jen zhruba dvanáct set lékařů.


Českým lékařům se již do práce v cizině tolik nechce. Zatímco loni, před vypuknutím akce Děkujeme, odcházíme, jich na dvoudenní mezinárodní Job veletrh lékařství a zdraví v Praze přišlo přes pět tisíc, letos do kongresového centra na Poříčí dorazilo kolem 1200 lidí.

Menší poptávku organizátoři vysvětlují úspěchem protestní akce Děkujeme, odcházíme. Dalším důvodem je také fakt, že se na podzim již informovala většina studentů. „Na veletrh dorazili hlavně starší lékaři, zkušení, s němčinou,“ uvedla organizátorka akce Zlata Stašková z Agentury RTK International.

Kliniky nabízely 500 míst

Návštěvníci mohli na veletrhu vybírat z nabídky 47 německých klinik a tří velkých personálních agentur také od našich západních sousedů. Každá klinika nabízela deset až 15 míst, dohromady 500. Loni vyplnilo dotazník přes 5000 doktorů, nakonec ale do ciziny odešla jen stovka.

Díky akci Děkujeme, odcházíme, se zvedl plat lékařů o pět až osm tisíc. To je podle Staškové hlavní důvod, proč poptávka klesla. „Největší zájem je o lékaře bez atestace, tu jim v Německu zaplatí, pak také o ortopedy, anesteziology a zdravotní sestry,“ podotkla.

Engel: Situace není vyřešena

Podobné vysvětlení menšího zájmu nabízí také šéf lékařských odborů Martina Engel.
Současné zklidnění lékařů ale podle Engela neznamená, že situace v českém zdravotnictví je vyřešena.

„Odchody se podařilo jen přibrzdit. Podle toho, kolik lékařů navštěvuje kurzy němčiny, pořád je zájem velký,“ uvedl pro ČTK. V souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme odešlo podle jeho odhadu v prvním čtvrtletí z českých nemocnic přes 300 lékařů.

V létě půjdou další

Další odliv očekává odborový šéf v létě s novými absolventy. Čeká je specializační vzdělávání, na které si musejí připlácet.

Vláda sice schválila, že na atestace mladých doktorů dá ročně půl miliardy korun, to podle Engela ovšem nepokryje potřeby.

Lékaři akci Děkuje, odcházíme zahájili v létě loňského roku. K letošnímu 1. březnu bylo připraveno odejít z českých nemocnic téměř 4000 lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?