Prachaticko bojuje za ortopedii v nemocnici

9. 6. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Za zachování ortopedie v Nemocnici Prachatice, která funguje pod chirurgickým oddělením a hrozí jí zrušení, pokud zdravotnické zařízení nezřídí samostatné ortopedické oddělení, nebojuje pouze vedení nemocnice, ale také lidé z Prachaticka...


Od května mohou podepisovat petici za zachování ortopedické operativy, která vznikla spontánně ve Lhenicích. Ty se nacházejí asi 17 kilometrů od Prachatic.

„Bavili jsme se o této věci na zastupitelstvu a rozhodli se, že uděláme něco pro záchranu ortopedie, která je pro obyvatele Prachaticka velmi důležitá. Připravili jsme proto petici, kterou jsme rozeslali starostům v celém okrese,“ sdělila Právu starostka Lhenic a vedoucí petičního výboru Marie Kabátová (nez. za ODS).

Petici podepisují i celé vesnice

Starostové pak vyvěsili petiční archy na veřejně přístupném místě. Petiční akce měla zatím velký ohlas. „Musím říci, že se nám postupně petiční listy vracejí zpět. Lidé mají velký zájem je podepisovat. Někde se připojují i celé vesnice,“ poznamenala Kabátová s tím, že podpisy za zachování ortopedie chce petiční výbor na konci června předat jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD).

Ve Lhenicích mohou lidé petici podepsat na městském úřadě, ve zdravotním středisku a v městské knihovně. Připojilo se také největší město okresu, Prachatice. Zde je petice k dispozici na podatelně městského úřadu a v informačním centru.

O záchranu se snaží také prachatický starosta a poslanec Jan Bauer (ODS), který se setkal s předsedou České společnosti pro ortopedii a traumatologii profesorem Pavlem Dunglem, jenž podle něj přislíbil při splnění všech technických a personálních podmínek podporu další existenci ortopedie v Prachaticích.

„Již v minulosti jsme vyřešili záchranu dětského a gynekologického oddělení, kdy prvotní situace se zpočátku jevila jako bezvýchodná, proto jsem přesvědčen, že i za přispění a podpory krajských zastupitelů a celého petičního výboru se podaří ortopedické oddělení v Nemocnici Prachatice pro občany zachovat,“ řekl Bauer.

Prachatická nemocnice v těchto dnech podává žádosti na zřízení samostatného ortopedického oddělení, a to ministerstvu zdravotnictví i Krajském úřadu Jihočeského kraje, který rozhodne o případné registraci.

„Doufám, že se nám to podaří. Těší mě i zájem laické veřejnosti,“ uvedl pro Právo ředitel Nemocnice Prachatice Jan Ondřich. V záchranu věří i lidé.

„Nevím, proč něco rušit, když to fungovalo asi 17 let a přineslo by to jenom obtíže pacientům, kteří by tak museli na ortopedické zákroky čekat v jiných nemocnicích někdy i poměrně dlouho,“ dodala starostka Kabátová závěrem.

Jiří Falout, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?