Prachy jsou cílem reformy ODS

10. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Lékáren je u nás 2 tisíce a 200. Podělíme-li 60 miliard počtem lékáren, získáme obrat jedné lékárny. Když ten vynásobíme 17%, dostaneme to, co lékárna vydělá. A teď se podržte – dostaneme číslo 4 miliony 636 tisíc a nějaké drobné. Kdo u nás vydělává každý rok 4 miliony?? Odpověď je jednoduchá – lékárníci," píše Štěpán Kotrba...


Podle statistických údajů lidé u nás za léky utratí více než 60 miliard korun. Paní Štěpková nám vypočítala, že marže lékáren je jen 17% - zbytek do 29% je pro velkoobchod s léky.

Lékáren je u nás 2 tisíce a 200. Podělíme-li těch 60 miliard počtem lékáren (tj. 2200) získáme obrat jedné lékárny. Když ten vynásobíme 17%, dostaneme to, co lékárna vydělá.

A teď se podržte – dostaneme číslo 4 miliony 636 tisíc a nějaké drobné. Takže průměrný zisk na jednu lékárnu je větší než 4 a půl miliónu korun každý rok.

Řekl bych, že i po odečtení nákladů je to pro pana lékárníka dost. Kdo u nás vydělává každý rok 4 miliony ?? Odpověď je jednoduchá – lékárníci.

Když stávkovali v únoru 2006 lékárníci, v Právu se rozplakala viceprezidentka České lékárnické komory Leona Štěpková, jací jsou lékárníci chudáci. Josef Vít tehdy v Britských listech kontroval výpočtem průměrného „žebráckého“ zisku lékárníků a připomněl zároveň pofidérní situaci v hejtmany privatizovaných nemocnicích, kde sestry i pomocný zdravotnický personál tvoří Ukrajinci a úroveň zdravotní péče je definována profitem a nikoliv zájmem o zdraví pacienta. Jen aby zbylo na jachtu na Azurovém pobřeží…

Senátor Julínek se před parlamentními volbami veřejně zapřísahal, že on si od farmaceutických firem nenechal platit nic a označoval ministra zdravotnictví Ratha za lháře a škůdce, jehož reformu odskáčí pacienti.

Nyní je to naopak. Lhal Julínek a k prozrazení pravdy ho musela donutit až policie. Farmaceutické firmy si platily „reformní“ aktivity jednoho lobbisty z ODS. Budoucí prachy pro farmaceutické koncerny tak vyšly na světlo boží jako cíl zdravotnické reformy občanských demokratů.

Ne zdraví lidu, jak je to psáno v příslušném zákoně, ale zisky podnikatelů, jejichž zájmy ODS tak vehementně a demagogicky hájí a kteří tvoří i valnou část jejich členské základny, jsou cílem jejich zdravotnické politiky.

Štěpán Kotrba, Britské listy

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Melezínek

Průměry jsou pouze statistická dobře manipulovatelná čísla. Průměrná hrubá mzda je v ČR asi 19000,-Kč. Pod 10000,-Kč má hrubou mzdu asi 60% pracujících. Češi souloží v průměru 10x za měsíc, přičemž kategorie 15-25 150x za měsíc.

Pavel Hroboň

Vážený pane,

nebudu se vyjadřovat k hlavnímu tématu vašeho článku, kterým zřejmě mají být vaše výpočty příjmů lékáren. Uvádíte ale zásadně nesprávné údaje týkající se financování občanského sdružení Reforma zdravotnictví – forum.cz, jehož jsem předsedou.

Realita vypadá následovně:

Senátor Julínek prohlásil jedině to, že jeho osoba ani volební kampaň nebyla nikdy financována farmaceutickými firmami.

Občanské sdružení Reforma zdravotnictví – forum.cz, jejímž je senátor Julínek jedním z členů (není to tedy „jeho“ občanské sdružení), se nikdy netajilo tím, že část našich příjmů pochází od soukromých sponzorů, včetně farmaceutických firem.

Jména sponzorů jsme zveřejnili naprosto regulérně a dobrovolně v naší výroční zprávě. Zveřejnili jsme je, protože to považujeme za slušné a správné, nikoliv kvůli výmyslům dr. Ratha. Ty výmysly se ostatně týkají i údajného obvinění senátora Julínka. Takové obvinění mimo hlavu dr. Ratha neexistuje. I kdyby ho podal, bude smeteno ze stolu, protože je naprosto bezpředmětné.

Senátor Julínek neměl a nemá žádnou možnost ovlivňovat úhrady léků. Mimo to se zavázal, že pokud se stane minstrem, navrhne zcela transparentní systém úhrady léků, který bude oproti dnešku minimalizovat subjektivní zásahy.

V naprosto jiné situaci je a byl dr. Rath ve své roli prezidenta ČLK a ministra zdravotnictví. Je veřejným tajemstvím, že úhrady řady léků byly i v poslední vyhlášce ministrem změněny oproti návrhu kategorizační komise. Všichni také již dlouho čekáme, až bude konečně zveřejněna pravda o ostudných vztazích v trojúhelníku Česká lékařská komora – vydávání Tempus medicorum a jiných časopisů – reklamy farmaceutických firem.

V.Braha

Nevím jaká je pane Kotrba vaše profese, ale profesionální novinář určitě nejste, tím jsem si jist, proto že profesionál si nejprve zjistí všechna skutečná fakta a pak teprve píše. Vy jste se zachoval jako bulvární pisálek, nebo jako Rath, který pomocí nepravd a lží hraje na struny těch nejnižších lidských vlastností a pudů. Vy nevíte, že průměrování je velice ošidná věc? Že desítky procent z těch miliard co protečou lékárnami vydělá několik málo lékáren které spadají pod MZ a tudíž pod Ratha? Kdyby to bylo tak jak píšete, tak jak je možné, že spousta lidí žije na hranici životního minima, co si to vymýšlej, vždyť průměrný plat u nás je téměř 19000,- , za to se dá krásně žít! Je mi Vás líto, pane Kotrba.

Ing. Zdeněk Charvát

Autorovi článku bych chtěl připomenout jednu skutečnost, na kterou neupozornil. Ono se to zkrátka do jeho křižáckého tažení proti lékárníkům nehodí. A to je skutečnost, že značná část těchto nákladů na léky je realizována v nemocnicčních lékárnách, u kterých roční objem obratu (u fakultních nemocnic) převyšuje u jedné 400 milionů Kč, a u bývalých okresních nemocnic pak určitě okolo jednoho sta milionů ročně. A to pak zase mění výpočty autora na jednu lékárnu.

Tesař

Za prvé:spotřeba léčiv se počítá z maxim cen, ve skutečnosti je nižší

Za druhé: s průměrem nelze operovat,velkou většinu obratu tvoří giganti, kteří nejsou v rukách lékárníků

Za třetí : autor v jedné větě směšuje čísla týkající se přirážky a marže Pochopitelně ani zmínka o tom, že v ČR je po Estonsku nejnižší marže

V tzv Britských listech nápadně často píší na něčí objednávku, nebo jsou značně pozadu.

Mgr. Gregořica Radim

4.636.000/12měs= 386.333,-

383.3333/10zaměstnanců(4VŠ+4SŠ+2sanit.)=38.633,-

38.633,- by byly měsíční průměrné možné mzdové náklady z původní 4 miliónové částky při 10 zaměstnancích. Z toho by byla průměrná čistá měsíční mzda na jednoho zaměstnace asi 25 755,-Kč. ( včetně různých odměn, dovolených apod.)Zbytek jsou odvody státu asi 1.545.312,-/ročně na mzdách.

Kde je zisk firmy( co zbude na majitele) a hlavně, kde jsou provozní náklady a byrokratické náklady, za všelijaké zbytečnosti, kde jsou prošlá léčiva, která musíte mít na skladě, aby si je pacient mohl hned vyzvednout a léčit se, když každý lékař chce zrovna to dané generikum a za měsíc už píše úplně jiné. A navíc ne všechny léky v ČR jdou přes lékárny.

Prosím Vás pane pisálku, zanechte průměry a raději si pohovořte osobně s nějakým majitelem malé lékárny, co je to lékárenství a nesejte zbytečnou závist. A kupte si novou kalkulačku. A hlavně nepište o něčem, čemu vůbec nerozumíte.

S pozdravem Mgr. Gregořica - lékárník zaměstnanec

Václav Šeda

Tak nevím, zda se mám smát, nebo plakat. Někteří novináři jsou nepoučení a nepoučitelní. Ohánějí se novinářskou etikou, svobodou slova a názoru, a při tom jim chybí to základní-dodržování obecné slušnosti při současné elementární znalosti popisovaného problému. Panu Kotrbovi z Britských listů chybí tohle všechno, ale na rozdíl od naprosté většiny lidí mu byla dána možnost publikovat své fantasmagorie. Nevím, kdo pana Kotrbu zaměstnává, ale vím proč.Stejně, jako valná většina čtenářů.

Zimák

Pan Kotrba je jistě schopen si zjistit fakta! 1.Připojuji se ke čtenáři Melezínkovi. Průměrný plat je 19 000 Kč, jak minulý čtenář uvedl. Vezměme si ke zjištění průměru soubor o velikosti 10 respondentů. 9 z nich má plat 10 000 Kč, desátý 100 000 Kč. Průměrný plat je 19 000 Kč, ale 90% respondentů by jej s nadšením uvítalo! 2.Doufám, že fundovanější kolegové tvrzení pana Kotrby uvedou na správnou míru. Já znám zpaměti jen těch několik lékáren kolem sebe. Nevím, zda těch 60 miliard proteče těmi 2200 veřejných lékáren. Je známo malé procento lékáren, kterými proteče velké procento spotřeby léků. Patří mezi ně právě ty ústavní v ústavech, kde je personál tak zoufale špatně placen, jak uvádí pan Kotrba. Jistě, jsou lékárny, které jsou na tom ekonomicky dobře, ale jsou i takové, kde personál v zoufalé snaze poskytnout kvalitní a kvalifikovanou zdravotní péči zvažuje, zda si může dovolit přístup k informacím poskytovaným např. odbornými časopisy, různými odbornými databázemi, internetem, školeními. To vše stojí nemalé prostředky. Nebo musí zvažovat takové přízemní dilema, zda zavřít široko daleko jedinou lékárnu, aby si mohl vzít dovolenou.

PharmDr. Petr Rejsek, Cheb/Aš

Ten Kotrba je kdo? V jakém oboru je vyučen, vyškolen? Moc se mi líbí reakce pana Melezínka. Škoda, pane Kotrbo, že nemám ty 4 melouny ročně. Pořídil bych si harém a zkusil se dostat na těch 150 souloží za měsíc. :-)

Dr.Karel Kunčický

Vážený pane Kotrbo, příště než napíšete podobný nesmysl, zkonzultujte si jej, prosím, s těmi jichž se týká - v tomto případě s lékárníky. Dopouštíte se hrubé chyby-interpretace statistických průměrů - tedy řečeno s Jiřím Šlitrem: když měl soused k obědu kuře a já jsem držel půst, dle statistiky jsme měli oba k obědu půlku kuřete. S lékárnami je to podobné - 3/4 všeho obratu se prožene přes nemocniční lékárny, patřící většinou „všemu lidu“ a zbytek přes veřejné lékárny, jejichž „nenasytnost“ Vám zřejmě spolu s drRáthem tolik vadí - brnkání na strunu závisti je jistě hudba,na kterou se v české společnosti, preferující průměrnost, slyší.

Čísla po odečtení obratu nemocničních lékaren pak vypadají zcela jinak a ubezpečuji Vás, že při jedné z nejnižších lékárenských marží, kterou máme v porovnání s Evropou, jde už mnohdy jen o holé zachování provozu (v lepším případě).

Lubomír Tesař

Věta „lékárny mají marži 17%, zbytek do 29 má distribuce, “ svědčí o tom, že autor problematice nerozumí.Podívejte se na www blisty.cz, tam najdete jeho životopis a vše je jasné.

Bednarik

Když je pan Kotrba tak zdatný počtář, jistě ví, jaká je skladba všech lékáren a kolik procent z těch 60mld připadá na státem spravované nemocniční lékárny…..další výplod na Rathovu objednávku?

Mgr. Leona Štěpková

2. února letošního roku uveřejnily Britské listy výplod Josefa Víta, který tomuto jakoby „z oka vypadl“. Pod námi diskutovaným článkem je podepsaný Štěpán Kotrba, člověk který dělal grafický návrh webových stránek Britských listů. Z článku Josefa Víta přitom přímo opsal celé pasáže. Tehdy v únoru jsem ihned napsala reakci a poslala ji šéfredaktorovi Britských listů Janu Čulíkovi. Obratem mi odpověděl, že článek Josefa Víta ztahují protože obsahuje „určité nepřesnosti“. Můj příspěvek sice nezveřejnili, nicméně svůj účel splnil.

Podobnou zkušenost jsem s tímto médiem učinila ještě několikrát. Výsledek nebyl nikdy dobrý a nikdy nezveřejnili mou reakci. Zařadila jsem si tedy „Blisty“, jak jim říkám, mezi „blitky“ a přestala jsem se jimi zabývat s ohledem na své duševní zdraví. Pevně doufám, že s jejich článkem jsem se na seriózním serveruZdraví.Euro.cz setkala poprvé a naposledy. Pro ilustraci posílám ještě redakciZdraví.Euro.cz mou „únorovou odpověď“. Psát cokoliv k blábolům podepsaným Kotrbou mi připadá zcela zbytečné, neboť komu není zhůry dáno v apatyce nekoupí.

Aleš Krebs, zaměstnanec lékárny

Vážený pane Kotrbo,

opravdu nevím, zda záměrně hrubě manipulujete fakty o lékárnách s cílem vyvolat opět nenávist a závist vůči lékárníkům, nebo jste jenom naprosto neschopný člověk, zejména pak v interpretaci základních statistických dat. Ani jedno není dobře, co je horší je otázkou názoru. Vyjdeme-li ze statistiky ÚZIS, pak na jednu veřejnou lékárnu za rok 2005 (vy totiž započítáváte i ty nemocniční, kterých je pouze několik procent ze všech lékáren, ale jsou v součtu na zhruba jedné třetině!!! v celkovém obratu léčiv) průměrně připadá hrubý výnos při 17% marži za léčiva o zdrav. prostředky 3,294 mil. Kč za rok. Z této částky jsou pak hrazeny veškeré náklady lékárny, např. nájmy, energie, mzdy zaměstnanců, pravidelné a především povinné kontroly přístrojů, školení zaměstnanců atd. atd., zbytek je zdaněn a k „dispozici“ majiteli. K tomu je třeba připomenout v diskuzi již zmíněnou ošidnost průměrů, když většina lékáren je opravdu podprůměrných. Obraty veřejných lékáren dlouhodobě stagnují, zatímco náklady se neustále zvyšují a to nejen v „běžných“ položkách, ale i díky novým povinnostem vyplývajícím z nové legislativy. Pro příště Vás prosím, abyste si nejdříve zjistil kvalitní data o lékárnách a pak se pouštěl do soudů.

šepsová Lenka Pl Nový Bor

Jak je vidno,ani název Britské listy není imunní vůči slátaninám,za které by se ani Kojzar z Rudého Práva nemusel stydět. Chybí jen věta,že jsme vystudovali za dělnické peníze a nyní je třeba společnosti vše vracet. Diskutující již vyjádřili skoro vše. Stále je podobnými články ,krom jiných cílů,odváděna pozornost od ČLK a doby působení Ratha v jejím čele a spojení farm firem s tímto člověkem. To se to žilo!!Je to celkem průhledná strategieodvést pozornost,lidu obecnému předhodit kousek závisti v podobě čísel za co kdo co bere/ jednou zločinní lékárníci, praktici a td.,zatímco dr.Rath např při sečtení všech úvazků pracovával pro ČLK po sovětsku skoro více než 24 hod denně …/. Jsem delegátem sjezdu a vím svoje.

K osobě p.Štěpána Kotrby: Já znám dva Kotrby,jako v tom Švejkovi. Jeden byl hrozný bolševik v jednom podniku v Novém Boru a byl oblíben tak,že při stavbě rodinného domku,který stavěli zamestnanci tohoto závodu, mu s oblibou tito chodili do hmoty,která se dávala jako izolační, konati potřeby.Viděla jsme ho v busu po revoluci,jak nepil mazání od drogisty Průši,ale v busu do Prahy pil francovku.. Druhý je manžel ministryně Buzkové a měl jakési potíže finanční Č.Spořitelně, soud je snad osvobodil. Vobou není žádná škoda.

Zimák

Pane kolego Rejsku, víte jak byste po tom jednom měsíci vypadal?

Marcela Dvorská

Blisty mají pravdu v tom, že se pan Kotrba minul povoláním. Novinář opravdu není. A je-li jejich nejplodnějším autorem - viz http://www.blisty.cz/aut/, něco to o tomto „deníku o všem, o čem se v České republice příliš nemluví“ vypovídá.

José Alvarez

ad Pavel Hroboň.

Pokud farmaceutické firmy přispívají na podobné aktivity finančními částkami, vy to nazýváte sponzorské dary. Tyto dary, ale jistě nejsou soukromou firmou poskytovány nezjištně. Nebo se jedná o charitu? V tom případě, nechť přispívají hladovějícím a nemocným v Africe…co by si ale na těch chudácích vzali, že?

Graf Jindřich Ing.

Pane Hroboni, pozor. Preferovat určitého výrobce je možno formálně bez sebemenšího subjektívního zásahu zcela „transparentně“ tím, že se nastaví obecná pravidla kategorizace výhodná pro určitou skupinu výrobců (na příklad se zruší dosavadní jednotný referenční systém úhrad pro všechny obdobné léky určité indikace, jako např. antidepresiva SSRI, ACE inhibitory a pod.) a vytvoří se nové transparentní pravidlo separátní referenční úhrady pro léky generické a vyšší úhrady pro obdobné léky, které ještě patent neztratily. Ing. J. Graf



















  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?