Pracovní doba řidičů sanitek

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Vztahují se na řidiče sanitek předpisy upravující pracovní dobu pracovníků v dopravě? Kolik hodin v kuse bez řádného odpočinku může řídit vozidlo-sanitu řidič, který převáží pacienta na lehátku ze Slovenska? Obecně dle zákoníku práce platí, že zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech, v trvání nejméně 30 minut. Podrobněji pak tuto problematiku upravuje nařízení vlády č. 168/2002 Sb., kterým se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů, jež je zaměstnavatel povinen zajistit při provozování dopravy dopravními prostředky. Zaměstnavatel je tak při provozování dopravy dopravními prostředky povinen organizovat práci zaměstnanců, a to včetně řidičů sanitek, v souladu s tímto nařízením. Příloha č. 1 tohoto nařízení pak blíže stanovuje požadavky na způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při provozování silniční dopravy.




Pauza po 4,5 hodinách

Toto nařízení zaměstnavateli stanovuje, aby u zaměstnance, který řídí dopravní prostředek a na kterého se nevztahuje zvláštní právní předpis (zákon o silniční dopravě), nebyla překročena maximální doba řízení, která činí 4,5 hodiny; za dobu řízení se považuje i přerušení řízení na dobu kratší než 15 minut. Nejpozději po uplynutí maximální doby musí být řízení přerušeno bezpečnostní přestávkou v trvání nejméně 30 minut.
Zaměstnavatel je dále u zaměstnance, který řídí dopravní prostředek, povinen zajistit, aby během bezpečnostní přestávky nevykonával žádnou činnost vyplývající z jeho pracovních povinností, kromě dozoru nad vozidlem a jeho nákladem.
Konečně je zaměstnavatel povinen zajistit, aby zaměstnanec, který řídí dopravní prostředek, vedl v listinné formě nebo technickým zařízením denní evidenci o době řízení dopravního prostředku a o čerpání bezpečnostních překážek.
Zaměstnavatel je povinen zajistit, aby tyto principy byly dodržovány i řidičem sanitky při převozu pacienta na lehátku ze Slovenska.

O autorovi| odpovídá JUDr. Pavel Zajíc

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?