Pracovní úraz na cestě k lékaři

26. 5. 2014 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jedná se o pracovní úraz, když zaměstnavatel vyšle zaměstnance v pracovní době na vyšetření k závodnímu lékaři, pacient před ordinací uklouzne a způsobí si distorzi kotníku?" ptá se čtenář.


Na jeho dotaz odpovídá Mgr. Petra Maryšková

Za pracovní úraz se v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoníkem práce (ZP), považuje poškození zdraví, došlo-li k němu nezávisle na vůli zaměstnance krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi. Návštěva lékaře se obecně nedá považovat za plnění pracovního úkolu. § 274 ZP však stanovuje, které situace se dají považovat za činnost „související s plněním pracovních úkolů“.

Jedná se zejména o případy:

- vyšetření ve zdravotnickém zařízení prováděné na příkaz zaměstnavatele (zdravotnický průkaz, povinné preventivní prohlídky apod.),

- vyšetření v souvislosti s noční prací,

- ošetření při první pomoci,

- cestu k nim a zpět.

Jedná-li se tedy o uvedená vyšetření či ošetření, má se za to, že proběhla v souvislosti s plněním pracovních úkolů. Jde-li však o jiná vyšetření než výše uvedená, tj. jejichž potřeba je dána jen zdravotním stavem zaměstnance obecně (i když návštěvu doporučil zaměstnavatel), nejedná se o činnost v souvislosti s plněním pracovních úkolů, a touto činností tak samozřejmě není ani cesta k nim a zpět.

Výjimka z pravidla

Výjimkou z tohoto pravidla je pouze cesta na vyšetření či ošetření konaná v objektu zaměstnavatele. Utrpí-li tedy zaměstnanec úraz cestou k lékaři v objektu zaměstnavatele, pak jde o úraz pracovní, bez ohledu na důvod návštěvy lékaře.

Pokud však zaměstnanec utrpí úraz na cestě k lékaři mimo objekt zaměstnavatele, jedná se s ohledem na výše uvedené o pracovní úraz jen v případě vyšetření či ošetření v souvislosti s plněním pracovních úkolů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?