Prague Hepatology Meeting

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

V pražském Karolinu proběhl ve dnech 11.-13. září 6. ročník konference Prague Hepatology Meeting. Smyslem této akce je poskytovat průběžně kvalitní postgraduální vzdělávání v oblasti hepatologie zejména lékařům ze středoevropského a východoevropského regionu a Asie. Letos se sjelo do Prahy asi 200 účastníků z 15 zemí.




Konference se v 10 blocích věnovala hlavním hepatologickým problémům: vaskulárním onemocněním jater, bakteriálním infekcím spojeným s cirhózou, virovým hepatitidám, jaterním tumorům, transplantacím jater, jaterní fibróze, možnostem jaterní resekce i experimentálnímu a klinickému výzkumu v hepatologii. „Vzhledem k postgraduálnímu charakteru konference se snažíme pokrýt celou oblast hepatologie a zveme si k tomu špičkové přednášející z celého světa, především ze západní Evropy a Spojených států amerických. Jde nám spíše o to, aby účastníci získali ucelený nadhled o hepatologické problematice a dobře se orientovali v oboru, než aby se zacházelo do přílišných detailů,“ vysvětluje prof. MUDr. Petr Hůlek, CSc., z 2. interní gastroenterologické kliniky LF UK a FN v Hradci Králové a předseda Správní rady Nadačního fondu České hepatologické společnosti ČLS JEP, pořádajícího konferenci.

Kvalitní a dostupné vzdělávání

Velkou část účastníků konference tvoří lékaři - gastroenterologové a hepatologové z východoevropského a středoasijského regionu. Právě ti oceňují možnost vyslechnout si nejnovější poznatky z hepatologie od špiček v oboru a za přijatelnou cenu. „Nemalou zásluhu na udržení tradice tohoto setkávání nese česká farmaceutická společnost PRO. MED. CS Praha, která se zaměřuje na export farmaceutických produktů do těchto zemí a současně usiluje o kvalitní vzdělávání lékařů z daných oblastí. Firma PRO. MED. CS je tradičně platinovým sponzorem této akce,“ vysvětluje profesor Hůlek a dodává, že vysoká účast zástupců z východních zemí je motivující také pro přednášející. Ti v průběhu let mohou sledovat, jak se účastníci konference mění z pouhých posluchačů na diskutující, více se osmělující a zajímající se kolegy.

Omezit spotřebu alkoholu

Hlavní problém přispívající k nárůstu jaterních onemocnění, s kterým se potýkají východoevropské země a bývalé státy Sovětského svazu, vidí profesor Hůlek paradoxně ne v nedostatku odborníků či chybějících léčebných možnostech. „Samozřejmě, že směrem na západ jsou mnohé diagnostické a léčebné možnosti, jako třeba přístrojové vybavení, finančně dostupnější a že ve východních zemích je mnohé co zlepšovat v oblasti organizace péče o nemocné. Co však nesouvisí s technickým či léčebným zázemím, a přesto představuje obrovský problém, je nadměrná konzumace alkoholu v těchto státech. Takže intervence směrem k omezení spotřeby alkoholu jsou jistě prioritou. Musíme si uvědomit, že jednou z příčin rozvoje jaterních chorob je celosvětově právě škodlivá, tedy nadměrná konzumace alkoholu,“ upozorňuje hepatolog. Vedle omezení konzumace alkoholu by se podle něj měli pacienti s onemocněním jater nebo jejich zhoršenou funkcí zaměřit především na zdravou životosprávu a dostatek fyzické aktivity. „Hepatoprotektiva mohou u některých jaterních problémů také pomoci, i když spíše psychologicky a nelze se na ně spoléhat v tom smyslu, že bude-li je pacient užívat, může víc pít. To je opravdu špatný přístup,“ varuje profesor Hůlek.
Garantem konference, která je výborně hodnocena CME kredity, je Evropská asociace pro výzkum jater (EASL). Záštitu nad letošní akcí převzal rektor Univerzity Karlovy prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc.

prof. MUDr. Petr Hůlek, CSc. Foto: archiv

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?