Praha na lékařskou pohotovost vyčlenila 22 milionů jako vloni

3. 1. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Na lékařskou pohotovostní službu uvolní Praha v novém roce stejně peněz jako vloni, tedy 22 milionů korun. Uzavřela smlouvy se sedmi zdravotnickými zařízeními, které pohotovostní služby poskytují. V tiskové zprávě to oznámil radní pro sociální oblast Martin Dlouhý.


„Pohotovostní služba v Praze se ukázala jako funkční a dostatečná. Proto také nemusíme přistupovat k žádným změnám a její rozsah zůstává obdobný jako v loňském roce,“ uvedl radní.

Akutní zdravotnickou pomoc mohou lidé v Praze vyhledat ve Fakultní nemocnici v Motole, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v Nemocnici Na Bulovce, Thomayerově nemocnici, ve všeobecné fakultní nemocnici, vojenské fakultní nemocnici a v městské poliklinice. Ordinační doba je pro všechna stanoviště shodná - ve všední dny od 19:00 do 06:00, o víkendech a svátcích nepřetržitě.

Praha má s jednotlivými nemocnicemi uzavřeny smlouvy o poskytnutí účelové dotace na provoz pohotovostní služby a tuto službu finančně podporuje ze svého rozpočtu. Tento systém funguje od ledna 2008. Podle magistrátu se osvědčil. V minulosti provozovaly lékařskou službu první pomoci městské části, magistrát jim přispíval. Kvůli novému systému služba v mnohých obvodech zanikla, některé radnice ale i přesto pohotovosti zachovaly a hradí jejich provoz ze svých rozpočtů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?