Praha odvolala ředitele záchranné služby

27. 5. 2015 9:29
přidejte názor
Autor: Redakce

Pražští radní po 16 letech odvolali z funkce ředitele Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Zdeňka Schwarze. Stalo se tak po vleklých sporech Zdeňka Schwarze s odbory organizace a některými zaměstnanci. Postup města kritizuje opozice.




Ředitel Schwarz byl odvolán v době, kdy pobýval na služební cestě. Své odvolání označil za důsledek šikany ze strany odborů.
Radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) neuvedl konkrétní důvody ředitelova odvolání. Zdůraznil ale, že ani jedna ze stran, tedy Zdeněk Schwarz ani zdravotnické odbory jeho organizace, nebyla ochotna dojít ke kompromisnímu řešení.
V lednu tohoto roku došly spory mezi vedením záchranky a odbory do fáze, kdy odborová organizace vyhlásila stávkovou pohotovost. Tu podpořilo 170 z celkového počtu 430 zaměstnanců záchranné služby. Zaměstnanci si stěžují zejména na špatné chování vedení záchranky.

Audit odhalil jen špatné vztahy

Magistrát hl. m. Prahy jako zřizovatel nechal kvůli stížnostem vypracovat audit. Ten označil finanční formu organizace za dobrou a nedoporučil ani personální změny, upozorňoval ale na velmi autoritativní způsob vedení ZZS a špatnou pracovní atmosféru. Audit také doporučil řešení týkající se pracovní doby operátorů a výjezdových skupin. Podle radního Lacka je odvolání dlouholetého ředitele krokem, který uklidní situaci. Zdeněk Schwarz bude ve vedení působit do konce června. Magistrát se chystá vypsat výběrové řízení na nového ředitele.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?