Praha podpoří zejména školní protidrogové projekty

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Oproti předchozím letům hodlá město ale víc dotovat zejména program specifické primární protidrogové prevence pro školy a školská zařízení. V Praze je téměř 11.000 problémových uživatelů drog, z nichž 72 procent tvoří muži a 28 procent ženy...


PRAHA - Hlavní město vyhlásí i v příštím roce grantové řízení, kterým podpoří projekty protidrogové prevence státních i nestátních neziskových organizací. Oproti předchozím letům hodlá město ale víc dotovat zejména program specifické primární protidrogové prevence pro školy a školská zařízení, řekl včera po jednání městské rady primátor Pavel Bém.

Vzhledem k tomu, že návrh rozpočtu města na příští rok se teprve připravuje, nelze podle primátora přesně definovat částku, která bude na toto grantové řízení vyčleněna. „Nicméně lze předpokládat, že částka, o kterou se bude soutěžit v rámci primárních protidrogových školních projektů, se bude pohybovat asi kolem osmi milionů korun,“ uvedl Bém.

V hlavním městě je téměř 11.000 problémových uživatelů drog, z nichž 72 procent tvoří muži a 28 procent ženy. V Praze na rozdíl od jiných míst v republice je nejrozšířenější drogou heroin a na dalším místě pervitin, uvedl primátor s odkazem na výsledky dvou vědeckých studií. Heroin v metropoli užívá 50,6 procenta narkomanů. Mezi nově evidovanými uživateli drog je jich méně, konkrétně přes 38 procent. Tento fakt budí naději, že užívání heroinu bude nadále spíše klesat.

„Mimořádně vážný argument pro řadu nízkoprahových programů zaměřených na minimalizaci zdravotních a sociálních rizik při užívání drog je fakt, že 96 procent narkomanů užívá drogy injekčně, tedy nejrizikovějším způsobem,“ prohlásil Bém.

Pražská organizace pro pomoc závislým Drop In zjistila žloutenku typu C u 51 procent testovaných narkomanů a občanské sdružení Sananim u téměř 42 procent.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?