Praha pomůže zadlužení Olivově léčebně dotací ve výši 3,6 milionu

23. 3. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení hlavního města Prahy znovu pomůže říčanské Olivově dětské léčebně při cestě z dlouhodobých dluhů. Nekompletní pražská rada se shodla na přidělení jednorázové dotace ve výši 3,6 milionu korun. ČTK ti sdělil zdroj z jednání. Finanční pomoc musí ještě schválit zastupitelstvo.


Situaci kolem říčanské léčebny pro děti s plicními chorobami řeší Praha i město Říčany několik let. Pod vedením Olivovy nadace se totiž léčebna dostala do vleklých dluhů. Obě města se zasadila o změnu ve vedení zařízení, stala se spoluzakladateli léčebny a na její účet poslala stovky tisíc korun. K oddlužení to ale stále nestačí. Nový ředitel léčebny Jiří Bruk před časem členům magistrátního výboru řekl, že dluh přesahuje šest milionů korun. A hrozí řada insolvencí.

Zařízení by se podle ředitele v budoucnu mohlo kromě jiného specializovat na onkologické a kardiochirurgické případy, plánuje psychosomatické přístupy léčby. Potenciál vidí v ambulantní léčbě a ve vybudování stacionáře pro děti do šesti let. Léčebna by se mohla věnovat odborným pediatrickým seminářům pro lékaře a zdravotnický personál, uvedl na výboru.

Dětská léčebna v Říčanech patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Zařízení bylo otevřeno v roce 1896 z popudu manželů Olivových. Zpočátku poskytovalo sociální služby, později převážila jeho zdravotnická funkce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?