Praha se dostala do střetu s ministerstvem zdravotnictví

18. 12. 2008 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní hlavního města se předevčírem ostře ohradili proti záměru ministerstva zdravotnictví zrušit status specializovaných pracovišť traumacentru nemocnice Na Bulovce a onkologickému pracovišti ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady...


(FNKV).

Podle ministerstva by se měly počty specializovaných pracovišť snížit na základě auditů začátkem prosince. Konkrétní počet zrušených statutů hodlá ministerstvo zveřejnit až na dnešní tiskové konferenci.

„Jsou tu reálné obavy, že kapacita pražských traumacenter, která zajišťují traumatologickou péči pro více než milión Pražanů a skoro stejný počet Středočechů, nakonec nebude stačit,“ řekl Právu pražský radní pro zdravotnictví Milan Pešák (ODS). Podle jeho slov je nyní v metropoli osmdesát lůžek, ročně na nich ošetří specialisté na pět set pacientů.

„Rozhodnutí ministerstva bylo ukvapené, neexistuje komplexní analýza, kterou doporučili odborní auditoři,“ poznamenal Pešák s tím, že cílem Prahy je spíše modernizace specializovaných pracovišť. „Dlouhodobě máme problém v Praze s urgentními příjmy a napojením na heliporty,“ dodal Pešák.

Redukce onkocenter

„Je také s podivem, že v téže době, kdy ministerstvo ohlásilo redukci počtu onkocenter, vlastně prakticky ruší Národní onkologický registr, na jehož data se odvolávalo. Registr zřejmě nedostane žádné peníze, což může znamenat i jeho konec,“ poznamenal zdroj Práva z pražského magistrátu. Mluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt včera nezvedal telefon, jeden z pracovníků ministerstva nicméně tuto informaci Právu potvrdil.

Vedení Bulovky rozhodnutí ministerstva respektuje a slibuje, že zrušení statutu traumacentra nebude mít na pacienty dopad, naopak na onkologii ve FNKV se prý o záměru ministerstva dozvěděli až z tisku.

„Není to dobrý přístup, nikdo nám oficiálně nic neřekl,“ řekl jeden z pracovníků managementu nemocnice. Podle něj i čísla, se kterými operuje Pešák, to navíc znamená, že kapacity onkologických center nebudou v Praze, kde je nadprůměrný výskyt nádorových onemocnění, stačit. Pražská pracoviště totiž využívají i pacienti z dalších krajů.

Jakub Mračno, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?