Praha: Transformace Bulovky tak rychle nebude

16. 3. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha se ohradila proti zprávě, že Fakultní nemocnice Na Bulovce by se mohla už příští rok stát metropolitní nemocnicí. Tuto informaci v pondělí zveřejnil server Česká pozice. Podle náměstka promátora Ivana Kabického Praha teprve připravuje pracovní tým pro transformaci.


Podle Kabického Praha připravuje v současnosti pracovní tým, který by měl říct, na které obory by se měla nemocnice zaměřit a jak by měl vypadat celý proces transformace.

„Vzhledem ke skutečnosti, že z naší strany nebyly činěny žádné kroky směrem k Ministerstvu zdravotnictví ČR, taktéž k stávajícímu vedení nemocnice, lékařům a pacientům, vnímám uveřejnění tohoto článku (…) na hranici šíření poplašné zprávy,“ uvedl Kabický. Podle náměstka se mohou touto desinformací cítit ohroženi jak lékaři, tak pacienti.

Podle ministerstva zdravotnictví (MZ) záleží přeměna Bulovky na metropolitní nemocnici především na Praze. V úvahu připadá jak převzetí v horizontu příštího roku, tak pomalejší přeměna. „Obě varianty jsou možné,“ řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Česká pozice s odkazem na zdroj z MZ uvedla, že Bulovka by mohla být pod Prahu převedena už k 1. lednu 2012. Na převod prý stačí technicky půl roku. Praha by ale musela do nemocnice investovat několik miliard korun. Podle studie, kterou již dříve vypracovala firma Deloitte, by Praha musela do staveb a infrastruktury vložit nejméně dvě miliardy korun, provozní dotace by ročně město stály 50 až 100 milionů korun.

Praze v areálu nemocnice Na Bulovce patří většina pozemků i budov. Hlavní město nemá žádnou velkou nemocnici, vlastní pouze menší zdravotnická zařízení. To jí neumožňuje ovlivňovat zdravotnictví ve městě, proto dlouhodobě uvažuje o zřízení metropolitní nemocnice. Server uvedl, že po Bulovce by mohla následovat transformace Fakultní Thomayerovy nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?