Praha vytipuje místa pro nové sídlo záchranné služby

30. 11. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Magistrátní úředníci budou hledat místa, kde by mohlo stát nové sídlo pražské záchranné služby. Zadali to pražští radní, řekl novinářům radní Radek Lacko (ANO).


O stavbě nové budovy záchranné služby se mluví již roky. Původně měla stát v Troji, proti se ale postavila místní radnice. Záchranná služba je nyní v Korunní ulici v nevyhovujících prostorech společně s městskou policií.

„Odbor strategických investic se po dnešním usnesení rady může zaměřit na to, aby vytipoval v Praze lokality, kde by mohla být nová budova být,“ řekl Lacko.

Podle radního Praha již pracuje se dvěma lokalitami, které se objeví rovněž v dokumentu úředníků. Jednou je rozestavěná budova na Palmovce, kde původně měla být radnice Prahy 8, druhým místem je Bulovka rovněž v Praze 8. „Preferovanou variantou je Palmovka,“ řekl Lacko.

Potíž s budovou na Palmovce ale je, že soud má řešit takzvanou určovací žalobu, kterou podala Praha 8 prostřednictvím své firmy Centrum Palmovka (CP). Podle Prahy 8 není jasné, komu budova patří. Analýzy CP podle firmy ukázaly, že vlastníkem nemusí být Praha 8, ale magistrát. „Takzvaný mediátor nyní vyjednává pozici Prahy a Prahy 8. Pokud to dobře dopadne, do roka se tam může záchranka nastěhovat,“ řekl Lacko.

Stavbu Centra Palmovka za více než 1,1 miliardy korun schválila Praha 8 v roce 2010. Stavební firmě vyplatila asi polovinu částky, firma proto v květnu 2015 stavbu zastavila a po městské části požaduje uhrazení dalších 240 milionů korun.

Pražští záchranáři nyní vlastní budovu nemají. Stavbu centrály připravuje magistrát od roku 2005. O stavební povolení ale požádal až letos v dubnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?