Praktici chtějí větší pravomoci při předepisování léků

26. 4. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři chtějí větší pravomoci při předepisování léků. Vyzvali dnes ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby zrušily dosavadní omezení pro jejich preskripci. Zlepší to podle nich péči, pacienti dostanou všechny potřebné léky u praktika, obdobně jako je tomu jinde v Evropě.


Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Čechové se ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) se zástupci praktických lékařů rád setká a podněty prodiskutuje.

„Pan ministr uvedl, že v tomto ohledu mohou lékaři počítat s jeho podporou, takové přiblížení péče pacientům mu připadá smysluplné,“ řekla ČTK. Společnost všeobecného lékařství se podle ní zatím na ministra oficiálně neobrátila.

„Žádáme příslušné orgány, aby vstoupily v jednání se zástupci praktických lékařů s cílem zrušit nesmyslná omezení v terapii a diagnostice u primární péče v ČR tak, aby se léčebná péče rozsahem a kvalitou dostala na úroveň standardů vyspělých zemí v EU,“ uvádí se v memorandu z Jarní interaktivní konference, na níž se o víkendu v Praze sešlo přes 1300 praktiků z celé ČR.

„Rozšíření preskripce může být provedeno pouze ve správním řízení. Předpokladem je podání účastníka řízení nebo jiné skutečnosti, které úpravu podmínek prokazují, jako stanovisko odborné společnosti či aktuální doporučené postupy,“ řekla ČTK Hana Pavlíčková z tiskového a informačního oddělení lékového ústavu. Pokud by zrušení preskripčního omezení znamenalo nárůst počtu léčených, je nutno doložit farmakoekonomickou analýzu, případně odhad nárůstu nákladů, dodala.

Podle memoranda je Česko na prvním místě v EU v počtu preskripčních omezení pro praktiky. Jako příklad uvedl omezení v předepisování léků diabetikům. Praktici jim nemohou napsat moderní antidiabetika, ale jenom ta, kde je vyšší riziko prudkého poklesu hladin cukru v krvi, což je pro diabetika nebezpečná komplikace.

„V současnosti 95 procent zahraničních ordinací praktických lékařů léčí diabetiky a může jim předepisovat všechny moderní léky na léčbu cukrovky, lázně, glukometr a proužky pro měření cukru v krvi. U nás se sice přibližně 120.000 pacientů s cukrovkou druhého typu, která souvisí s nezdravým životním stylem, léčí ve 2500 praxích všeobecných lékařů, jejich pravomoci při předepisování léků jsou však neúměrně osekány,“ uvedl místopředseda Společnosti všeobecného lékařství Igor Karen.

Pacienti musejí pro recept na některé léky ke specialistům, jejichž péče je pro zdravotní pojišťovny dražší. Přesunem pravomocí k praktikům ušetří podle Karena zdravotní pojištění a pro pacienty bude výhodnější, když všechny potřebné léky dostanou u svého praktika.

Stejná situace je podle něj u některých plicních nemocí a kombinovaných léků s obsahem kortikoidů, u léků na mykózy, moderní protisrážlivé léky a běžné léky na záněty spojivek či ekzémy. V západní Evropě praktici tyto léky běžně předepisují.

Praktické lékaře za základ efektivního systému označila generální ředitelka Světové zdravotnické organizace Margaret Chanová. Dosahují podle ní výsledků s nejnižšími náklady a s maximální spokojeností uživatelů.

„Totéž říkají čeští občané v průzkumech veřejného mínění - vyjadřují v drtivé většině případů spokojenost s péčí svého praktika a časem, který jim věnuje po dobu návštěvy v ordinaci. Nicméně u ministerstva zdravotnictví, lékového ústavu a zdravotních pojišťoven nenacházíme stále odpovídající podporu,“ dodal Karen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?