Praktici startují kampaň k ozdravení jídelníčku svých pacientů

2. 1. 2013 7:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Novoroční odhodlání ke změně chtějí praktičtí lékaři využít u svých pacientů k tomu, aby změnili jídelníček a omezili ve stravě nezdravé tuky. S počátkem roku startují kampaň, ve které se zaměří na nadměrnou konzumaci živočišných tuků. Tyto tuky zvyšují riziko nemocí srdce a cév, které způsobují přes polovinu úmrtí v ČR.


„Nadměrná konzumace mastných kyselin, které jsou v živočišných tucích s výjimkou rybího, je v ČR natolik palčivým problémem, že se s jejími následky setkávají praktičtí lékaři ve svých ordinacích prakticky denně,“ řekl ČTK místopředseda Společnosti všeobecného lékařství Otto Herber.

Nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu cholesterolu a urychlují stárnutí cévních stěn a rozvoj aterosklerózy. V ČR téměř 70 procent dospělých má zvýšenou hladinu cholesterolu, s vysokým tlakem se léčí přes 1,7 milionu lidí, v péči lékařů je přes 800.000 diabetiků, z nich většina má cukrovku ze špatné životosprávy.

I přes opakovaná doporučení zdravotníků se životospráva mění k lepšímu jen velice pomalu. Jednou z příčin může podle Herbera být mentorský až výhrůžný tón, který je v radách a doporučeních odborníků obsažený.

Kampaně na ozdravení jídelníčku už dříve spustily některé evropské země. Zatímco třeba dánská kampaň vsadila na zavedení tukové daně, což se ale příliš neosvědčuje, česká kampaň je založena na informacích a motivaci. „Místo na striktní opatření jsme vsadili na otevřenou komunikaci s lidmi, kterým chceme vysvětlovat pozitiva snižování příjmu nasycených mastných kyselin na jejich zdraví,“ potvrdil Herber.

Pro ozdravení jídelníčku radí lékaři řídit se několika jednoduchými pravidly: používat rostlinné oleje a margaríny místo másla a sádla na vaření i mazání, odstraňovat z masa viditelný tuk, dávat přednost mléčným výrobkům se sníženým obsahem tuku, jíst více ryb a drůbeže místo červeného masa, odstraňovat před kuchyňskou úpravou kůži z drůbeže a jíst co nejméně uzenin. K ozdravení jídelníčku patří i omezení smažených jídel.

Vodítkem při volbě potravin je značení, každý si může zjistit, kolik a jakého tuku výrobek obsahuje. Živočišné tuky mají tvořit nanejvýš třetinu přijatých tuků, včetně skrytých. Dvě třetiny by měly tvořit tuky rostlinné a z ryb. Součástí zdravého jídelníčku má být dostatek ovoce a zeleniny, vlákniny a nízkotučných mléčných výrobků, ideálně zakysaných.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?