Praktici ve Zlínském kraji protestují kvůli e-neschopenkám

4. 12. 2019 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Část praktických lékařů ve Zlínském kraji nebude od 1. ledna vystavovat elektronické neschopenky na protest proti nákladům, které jsou s nimi spojeny. Budou je vypisovat v papírové podobě na nových tiskopisech, řekl krajský předseda Sdružení praktických lékařů Lubomír Nečas. Podle něj je v kraji 290 praktiků, postup odhlasovalo 80. Ministerstvo práce podle náměstka Robina Povšíka (ČSSD) nevidí ke kompenzacím nákladů lékařům důvod a nepočítá s tím, že by neschopenky elektronicky od ledna neposílali.


"My, praktičtí lékaři Zlínského kraje, jsme pobouřeni tím, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová odmítla nám lékařům požadovanou úhradu nákladů spojených s pracovní posudkovou činností a vystavováním elektronických neschopenek. Rozšíření softwarových modulů na elektronické neschopenky bude v prvním roce provozu pro každého z nás představovat částku minimálně 5000 korun. Přičemž vystavení každé jednotlivé neschopenky není hrazeno ani ze zdravotního pojištění, ani ze sociálního pojištění zaměstnanců," uvedli praktici v prohlášení, které rozešlou kolegům v republice. Text odhlasovalo 80 všeobecných praktických lékařů ze Zlínského kraje, kteří se zúčastnili pondělního semináře ve Zlíně. Podle Nečase chtějí svým postojem ještě rozpoutat diskusi. "Měli by se k tomu vyjádřit poslanci. Uvidíme, jaká bude reakce," uvedl Nečas.

Elektronické neschopenky začnou lékaři vystavovat od ledna. Upravuje to zákon. "Nepřipouštíme si, že by lékaři ze Zlínska nevydávali e-neschopenky. Zákon platí pro všechny. Platí i pro lékaře ze Zlínska. Předpokládáme, že od 1. ledna budou zákon všichni naplňovat a neschopenky vydávat," řekl novinářům Povšík. Podotkl, že pokud by lékaři chtěli systém bojkotovat, sankce za jednotlivý případ může činit až 10.000 korun.

Vládní koalice ANO a ČSSD se shodla na tom, že za vypsání e-neschopenky nebudou lékaři dostávat platbu. Vláda předpokládá, že elektronická varianta proces zjednoduší. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler nedávno v České televizi uvedl za Koalici soukromých lékařů, že ambulantní lékaři by si představovali platbu třikrát 100 korun za vypsání neschopenky, vydání lístku na peníze a zrušení neschopenky.

"Systém e-neschopenky je velmi vstřícný. Nevidíme důvod, proč bychom měli v době elektronizace za to, že něco elektronizujeme a zjednodušujeme, ještě někomu platit," uvedl Povšík. Pokud podle něj lékaři nechtějí své programy obměňovat, mohou e-neschopenku posílat bezplatně přes portál České správy sociálního zabezpečení.

Elektronické neschopenky budou vystavovat při pracovní neschopnosti nejen praktici, ale i specialisté, nemocnice či zubaři. "My je v tomto nahrazovat nebudeme," uvedli zlínští praktici.

Lékaři budou pacientům i při vyplnění e-neschopenky dál vydávat papírové průkazy. Kritikům vadí, že i nový elektronický systém stále trvá na dokladech v papírové formě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?