Praktické řešení odchodu VZP z IZIP musí najít management

14. 5. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktické řešení odchodu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) z projektu IZIP musí podle oslovených členů správní rady najít management. Politická deklarace premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) byla prvním krokem. Dalším má být schválení ve správní radě.


Management pak musí najít cestu, jak získat to, co VZP do projektu vložila. Jde například o data pacientů.

Podle zjištění ČTK nemusí odchod VZP vůbec znamenat konec elektronických zdravotních knížek. Data patří klientům. Podle jednoho výkladu je spravuje IZIP, podle jiného VZP prostřednictvím IZIP. Je na právnících, který výklad zvítězí. Pokud by data zůstala společnosti IZIP, mohla by teoreticky pokračovat v projektu i bez finanční účasti VZP.

Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Hana Štěpánková ČTK řekla, že vedení tento týden projedná, zda bude úřad prověřovat, jak bylo naloženo s údaji pacientů v projektu IZIP po jeho ukončení. Nedávná kontrola podle ní neodhalila žádné problémy, které by zpochybňovaly nakládání s osobními údaji.

ČSSD oznámila, že na příští schůzi Poslanecké sněmovny bude požadovat zřízení vyšetřovací komise k projektu IZIP.

„Teď musíme především udělat kroky, abychom investici VZP zachránili a mohli ji využívat dál ve prospěch pacientů,“ řekl ČTK člen správní rady za ODS Boris Šťastný. Podle něj hmotný a nehmotný majetek IZIP vznikl z peněz VZP, data spravuje VZP. „Určitě není možné, aby s daty firma IZIP nakládala, když souhlas VZP skončí,“ řekl.

Arbitráž podle Šťastného kvůli odchodu z IZIP nehrozí, protože VZP má ve firmě podíl. Vyplývá to z posudků, které dala VZP členům správní rady. „Neexistuje žádná povinnost jim platit donekonečna,“ zdůraznil.

Člen správní rady za ČSSD Michal Sojka ale soudí, že data patří klientům, kteří si zdravotní knížku zřídili. Spravuje je pro ně firma IZIP, takže se podle něj může stát, že projekt bude pokračovat i bez VZP.

VZP má 51 procent akcií IZIP, 49 procent má švýcarská firma eHI eHealth International. Akcie na ni vloni převedli zakladatelé projektu, europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Přestože má VZP nadpoloviční většinu, zrušit projekt může jen tříčtvrtinová většina účastníků valné hromady. Správní rada to udělat nemůže.

„Správní rada může říct jen to, že nebude využívat portál ani elektronické zdravotní knížky. Co s tím udělá IZIP, je věc jiná,“ řekl Sojka. Bude hlasovat pro vystoupení z IZIP a očekává to od všech členů za ČSSD. Heger k tomu vyzve členy za stát a TOP 09, Nečas členy za ODS.

Ministerstvo podle mluvčího Vlastimila Sršně technické detaily odchodu VZP z projektu neřeší. Vyjadřovat se k nim nechce ani vedení VZP.

Podle Šťastného musí VZP provozovat svůj portál sama místo společnosti IZIP, slouží jí ke komunikaci s lékaři. Měla by si odnést to dobré z klientského systému, například elektronické bankovnictví.

Pojišťovna také musí dát klientům možnost přistupovat k jejich osobním účtům.
Elektronické zdravotnictví musí podle Šťastného centrálně nastavit stát, stejně jako pravidla komunikace.

Sršeň ČTK řekl, že odchodem z projektu IZIP nepadá elektronizace. Ministerstvo ověřuje v praxi elektronické recepty a chystá registry. Do budoucna by účast lékařů v nich měla být povinná. Projekt IZIP totiž nenaplnil očekávání i proto, že účast lékařů byla nepovinná. Lékaři do knížek nepsali, takže nebyla záruka, že jsou tam všechna data.

Podle bývalého náměstka pro elektronizaci Jiřího Schlangra ministerstvo aktuálně nemá projekty elektronického zdravotnictví. „Projekty byly dva, jeden na infrastrukturu organizací ministerstva, smlouva byla vypovězena. Druhý na registry, výběrové řízení zastavil ÚOOÚ,“ řekl ČTK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?