Praktický lékař jako ohrožený druh? Třetina jich je v důchodu

30. 3. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Chybí na Děčínsku lékaři, nebo jich je naopak dostatek? Podle největší české zdravotní pojišťovny problémy s nedostatkem lékařů nejsou, jejich počet prý odpovídá nařízením řešícím dojezdovou vzdálenost k lékaři. Podle lékařské komory je ale situace kritická především na Šluknovsku, velkým problémem je také věk praktických lékařů.


Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny je možné vyjádřit dostupnost základní lékařské péče pouze dojezdovou vzdáleností.

„Zdravotní služby v odbornostech primární péče jsou pro naše pojištěnce zajišťovány plně v souladu s nařízením vlády o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb, ve znění pozdějších předpisů. Na základě hodnot uvedených v předložených mapách lze konstatovat, že prakticky celé území Česka je pokryto zdravotními službami dostupnými v dojezdové době do 20 minut, což je o 15 minut méně, než je legislativně stanovená dojezdová doba 35 minut,“ říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Háček je v tom, že dojezdová vzdálenost se počítá pro jízdu autem, nikoliv veřejnou dopravou. Za 35 minut je tak možné dorazit například z Chřibské až do Děčína, jen o něco déle trvá cesta do Děčína z Dolní Poustevny přes Německo. Zcela opačný názor než největší česká zdravotní pojišťovna má ale děčínské okresní sdružení České lékařské komory nebo pacienti. Ti si musí kvůli vzdálenosti brát kvůli návštěvě lékaře mnohdy i dovolenou.

„Lékaři chybí především v severní části okresu. Pokud někdo na Šluknovsku skončí, málokdy převezme jeho praxi někdo nový, situace tam začíná být kritická,“ říká předseda okresního sdružení České lékařské komory Jiří Slavík.

Nejvážnější je situace mezi praktickými lékaři. Mediky tento obor kvůli nepříliš velké prestiži neláká, chybí jim kariérní postup. Navíc se pro některé jeví jako problematické i vzdělávání.
Přitom stačí velmi málo a systém praktických lékařů by se na Děčínsku,a nejen tam, téměř ze dne na den zhroutil.

„Třetina praktických lékařů je v důchodovém věku. Tudíž mohou se svou praxí kdykoliv skončit. Pokud by se to stalo, celý systém by se zhroutil,“ vysvětluje Slavík, sám praktický lékař.

Většina praktických lékařů má ve své evidenci i několik tisíc pacientů, výjimkou přitom nejsou lékaři sedmdesátníci.

Na problém s nedostatkem lékařů opakovaně upozorňují i politici z Děčínska. Naposledy se obrátil na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka senátor Zbyněk Linhart. Ten upozornil především na velmi vysoký věk lékařů, obzvláště stomatologů.

Podle dopisu ministru zdravotnictví by mělo být do pěti let více než 70 procent zubařů na Šluknovsku v důchodovém věku. „Je to obecně problém pohraničí. Ale obzvlášť paradoxní je to v západní části Šluknovského výběžku, kde to mají někteří lidé téměř doslova přes ulici do nemocnice v Sebnitz. Pokud ale nechtějí na některé výkony doplácet, tak musí cestovat například do Rumburku,“ vysvětluje Linhart s tím, že mladí lékaři nemají motivaci chodit do okrajových částí republiky.

Navrhuje proto například zubaře motivovat k otvírání ordinací v nepříliš atraktivních lokalitách pomocí bonusů. Dalším řešením by podle Linharta bylo vytvoření lepších podmínek pro zahraniční lékaře. A to nejen po odborné, ale i jazykové stránce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?