Praktičtí dětští lékaři chtějí jednat s Hegerem o reformě

15. 10. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí dětští lékaři napsali ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09). Vadí jim, že s nimi ministr nejedná a o jeho reformních záměrech se dozvídají pouze z médií. O schůzku prý žádají marně.


O víkendu vyzvali ministra k jednání také praktici pro dospělé. Dětští praktici hrozí, že přestanou registrovat nové pacienty, pokud ministr nevyřeší výpadek jejich příjmů, když nemohou vybírat regulační poplatky od dětí.

„Vyslovujeme hluboké rozhořčení a nespokojenost s vaším dosavadním přístupem k profesní skupině 2000 lékařů,“ uvádějí lékaři v dopise, který poskytli ČTK.

Připomínají, že za bývalé ministryně Daniely Filipiové (ODS) byly od regulačních poplatků osvobozeny děti do 18 let.

Žádost Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost o vetování zákona prezident republiky nevyslyšel. „Stále čekáme na politiky slibovanou ekonomickou kompenzaci za zrušení poplatků,“ uvádějí lékaři.

Lékaři očekávali od ministra podporu v rozšíření odborných kompetencí spolu s ekonomickým posílením praxí, místo toho se prý dočkali za strany zdravotních pojišťoven uplatnění desetitisícových regulačních srážek, které podle lékařů ohrožují ekonomickou stabilitu některých praxí.

„S touto situací se nehodláme smířit. Pokud nedojde k urychlenému jednání na vládní úrovni, hrozí ze strany našich kolegů, že jich čím dál tím víc přestane registrovat do svých praxí nové pacienty. Registrace dítěte jeho rodiči k praktickému lékaři je v rámci zdravotního pojištění dobrovolný akt,“ uvádějí lékaři v prohlášení.

Dopis poslalo sdružení předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS) a ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Praktici pro dospělé napsali o víkendu ministrovi, že by se měl začít zabývat reformními zákony. Podle nich nestačí řešit platy nemocničních lékařů, ministr by měl začít řešit také vymezení standardu a nadstandardu péče a zabývat se i vzděláváním lékařů. Ministerstvo podle mluvčího Vlastimila Sršně již potřebné změny chystá.

V primární péči pracuje zhruba 10.000 lékařů, tedy čtvrtina všech lékařů v Česku. Podle vládního prohlášení se zdravotnictví má opírat právě o funkční primární péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?