Praktičtí lékaři doporučují sedmidenní systém péče o pacienty

18. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Praktičtí lékaři mají jinou představu o řešení tohoto problému. Namísto dosavadních centrálních pohotovostí, v nichž slouží lékaři i z jiných regionů, doporučují systém sedmidenní péče o registrované pacienty. V něm by se několik ambulantních lékařů domluvilo a vždy jeden by v noci a o víkendu poskytoval péči i pacientům kolegů...


Lékařské služby první pomoci už zřejmě nečeká příliš dlouhý život, protože podle připravovaného materiálu pro vládu přejdou do systému záchranných zdravotních služeb. „Postupně mají zaniknout, protože jsou v mnohých místech nerentabilní,“ řekl včera našemu listu Otakar Černý, mluvčí Ministerstva zdravotnictví, které materiál připravuje společně s ministerstvy financí a vnitra. Lékařská služba první pomoci je pro nedostatek peněz už v řadě míst omezována nebo někde dokonce zavřena, např. byla zrušena v Toužimi, na Českolipsku zůstane od května asi jediná, potíže s ní byly na Příbramsku. Ve většině problémových míst už v předstihu před chystaným ministerským materiálem řešili omezení pohotovosti posílením záchranné služby, která ji má provozovat např. v příbramském okrese.

Praktičtí lékaři mají jinou představu o řešení tohoto problému. Namísto dosavadních centrálních pohotovostí, v nichž slouží lékaři i z jiných regionů, doporučují systém sedmidenní péče o registrované pacienty. V něm by se několik ambulantních lékařů domluvilo a vždy jeden by v noci a o víkendu poskytoval péči i pacientům kolegů. „Pro pacienty by bylo příjemnější, že se setkají nejvýš s pěti šesti lékaři, kteří se ve službách střídají. Pro lékaře by bylo pohodlnější, že může být doma a na vyžádání za pacientem dojet, nebo se s ním sejít ve své ordinaci. Problém ale je, kdo zaplatí vybavení a provoz vozidla vybaveného vším potřebným pro první pomoc,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn. Černý potvrdil, že Fišerův úřad nic proti této představě nenamítá. V materiálu připravovaném do vlády se však toto řešení nepoužilo.

(ika), Hospodářské noviny, 18. 4. 2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?