Praktičtí lékaři schtějí svolat krizové štáby a jednat o protestních akcích

30. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Účastníci nedělního shromáždění SPL ČR varují, že dojde k výraznému zpožďování plateb od pojišťoven a že se nepodařilo vyjednat pokrytí navýšených provozních nákladů. Krizové štáby proto mají rozhodnout o termínech a způsobu provedení protestních akcí...


Na shromáždění Sdružení praktických lékařů ČR (SPL ČR), které se konalo v neděli 28. září v Milovech, se účastníci shromáždění spolu s dalšími představiteli ambulantní zdravotní péče v ČR shodli na tom, že české zdravotnictví je ve finanční krizi, která dlouhodobě není systémově řešena.

Ve svém nedělním prohlášení varují, že v brzké době dojde k výraznému zpožďování plateb zdravotních pojišťoven, které jsou nesolventní v důsledku nízkého výběru pojistného (zejména za státní pojištěnce) a ministerstvem zdravotnictví soustavně vynucovaného preferování plateb lůžkovým zdravotnickým zařízením.

Upozoňují, že ze stejných důvodů se na další období nepodařilo vyjednat ani pokrytí prokazatelného navýšení provozních nákladů praktických lékařů.

Očekávaná změna platby DPH proto povede k dalšímu skokovému navýšení nákladů, které ponesou praktičtí lékaři jako poskytovatelé a nikoli pacienti, kteří jsou skutečnými koncovými spotřebiteli zdravotní péče.

Jako reakci na současnou situaci chce SPL ČR svolat společné veřejné zasedání krizových štábů všech organizací ambulantních lékařů za účasti občanské veřejnosti, zástupců krajských samospráv, představitelů profesních organizací lékařů i zástupců zdravotních pojišťoven (zástupci SPL ČR jsou přesvědčeni, že zdravotní pojišťovny jsou krizí systému postiženy podobně jako praktičtí lékaři). Krizové štáby rozhodnou o termínech a způsobu provedení protestních akcí lékařů.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 30.9.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?