Praktičtí lékaři si mají oživit znalosti

19. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na základě dohody mezi hlavním hygienikem a vedením LK ČR má lékaře uvědomit a svolat Okresní sdružení ČLK. Termín pro splnění úkolu je opravdu šibeniční…

Hradec Králové – Ministerstvo zdravotnictví České republiky e-mailovou poštou rozeslalo všem hygienickým stanicím informace o nejčastějších bakteriálních či virových původcích infekčních nemocí, které by bylo možné použít jako biologické zbraně.

Jde o vysloveně teoretické materiály týkající se bojových biologických prostředků, zvláště nebezpečných patogenů. Mezi ně patří nyní tak často diskutovaný antrax (sněť slezinná), variola (pravé neštovice), u nás prakticky neznámá onemocnění, jako jsou horečka Lassa, Ebola, Dengue, Q horečka, dále brucelóza, mor, cholera, tularémie, botuloxin a toxíny clostridium perfringers.

MUDr. Alena Lukešová z epidemiologického oddělení Okresní hygienické stanice v Hradci Králové je z rozhodnutí hlavního hygienika povinna do 26. října proškolit ve zmiňované problematice všechny praktické lékaře působící na území okresu.

„Na základě dohody mezi hlavním hygienikem a vedením Lékařské komory ČR má lékaře uvědomit a svolat Okresní sdružení ČLK. Termín pro splnění úkolu je opravdu šibeniční.“

Podle pracovnice hradeckého Okresního sdružení ČLK Jaroslavy Široké se povinné školení týká přibližně 90 lékařů. „S epidemiology jsme se dohodli, že zpracují charakteristiky nemocí a my je lékařům zašleme. Jistě nebude od věci, že budou mít podklady kdykoli po ruce,“ řekla nám.

Hradecké noviny, 19.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?