Praktičtí lékaři uvažují o protestu

25. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jestliže vláda v příštích týdnech opět rozhodne v neprospěch primární péče, domluvíme se na formě protestu...


Praha - Pokud stát nepodpoří rozvoj primární péče, jak sliboval, praktičtí lékaři se zřejmě začnou bouřit. „Nedávno jsme byli ujišťováni zástupci Poslanecké sněmovny i Senátu a také Ministerstva zdravotnictví, že primární péči podporují, neboť chápou její důležitost a nezastupitelnost. Přitom vláda například opakovaně při rozhodování o cenách péče umožňuje větší navýšení peněz pro nemocnice. To je opačný trend, než existuje ve vyspělých zemích. Jestliže vláda v příštích týdnech opět rozhodne v neprospěch primární péče, domluvíme se na formě protestu,“ uvedli představitelé Sdružení praktických lékařů.

Jakým způsobem a v jaké výši bude financována zdravotní péče v první půli roku 2002, bude muset skutečně opět určit Ministerstvo zdravotnictví. Na posledním jednání o cenách péče se na nich totiž většina poskytovatelů péče se zdravotními pojišťovnami nedomluvila. K dohodě dospěli jen zubaři, praktičtí lékaři a zástupci lázní. „Praktičtí lékaři se s pojišťovnami dohodli na mírném nárůstu úhrady péče,“ řekl místopředseda sdružení Zdeněk Hamouz.

Zástupci nemocnic požadovali navýšení kolem devíti procent, ambulantní specialisté osm. „To jsou požadavky, které velmi překračují možnosti systému veřejného zdravotního pojištění. Podle našich analýz vychází, že celkový nárůst příjmu všech zdravotních pojišťoven bude proti letošnímu 1. pololetí jen 2,5 procenta. Proto chceme, aby se ceny péče v podstatě neměnily,“ řekl mluvčí Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

(ika), Hospodářské noviny, 25.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?