Práva plodnosti

20. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Antikoncepční pilulka oslavila zlaté výročí 15. října 2001. Pilulka tedy dnes přichází do středních let. Jak plodný je vývoj antikoncepčních prostředků?...


Záleží na tom, koho se zeptáte. Podle Carla Djerassiho, jednoho z původních vědců, už farmaceutické firmy ztratily na antikoncepční pilulky chuť. Světový trh pro ženskou antikoncepci - od pilulek až po nitroděložní tělíska - má hodnotu 16 miliard dolarů, tj. necelých pět procent celého trhu s léky na předpis. Mají-li si farmaceutické firmy vybrat mezi léky na snížení cholesterolu a novým způsobem kontroly početí, pravděpodobněji půjdou tam, kde jsou peníze.

V rozvinutých zemích to znamená léčení nemocí vysokého věku, jako třeba zánět kloubů a srdeční poruchy, nebo naopak problémy s neplodností. V rozvíjejících se zemích je to jinak: ženy nevyjdou z nechtěných těhotenství a vychovávání dětí. Každý rok na celém světě dojde k asi 100 milionům neplánovaných otěhotnění, z nichž pětina končí nebezpečným potratem. Ženy z celého světa potřebují nejen lepší přístup k dnešní antikoncepci, ale i k novým metodám, které vyhovují jejich finančním, kulturním i fyziologickým požadavkům.

Avšak antikoncepce je pro výrobce léků a tělísek tvrdý oříšek. Na rozdíl od léků proti obávaným nemocem, antikoncepci užívají zdraví lidé. Proto než vstoupí na trh, musí projít drahými a časově náročnými testy, aby se prokázala jejich dlouhodobá bezpečnost. A když se tam dostanou, čelí zase riziku žalob (jak se ke své škodě přesvědčili výrobci nitroděložních tělísek a antikoncepčního implantátu Norplant). Není divu, že mnoho společností trh opustilo a zůstaly pouze čtyři hlavní farmaceutické firmy a několik odvážných biotechnologických spekulantů, kteří pokračují ve výzkumu a vývoji.

Na Population Council v New Yorku Elof Johansson řekl, že může v ženské antikoncepci ukázat na několik světlých míst. Mezi nimi jsou pohodlnější aplikační systémy pro zlepšené směsi pohlavních hormonů, které regulují normální ženský reproduktivní cyklus. Na trh nyní vstupují lepší implantáty, které se jednodušeji dostanou dovnitř i ven z těla. Na cestě jsou i vaginální kroužky, jež přijdou po nových, vylepšených nitroděložních tělíscích, které umí uvolnit syntetické sexuální hormony podle potřeby. Tyto metody ulehčují spotřebitelkám život a přinášejí s sebou i další zdravotní výhody, jako například snadnější menstruaci.

Pracuje se také na lepších spermicidních a mikrobiocidních sloučeninách, které umí efektivněji zastavit nechtěné vetřelce jako spermii nebo vir. A mnoho vědců je nadšeno z budoucnosti Mifepristonu (neboli RU-486), který blokuje jak ovulaci, tak implantaci. Má to ale háček: Mifepriston byl poprvé představen na trhu jako přípravek, který způsobuje potrat, takže se nelíbí protipotratové lobby. Kvůli těmto politickým a obchodním problémům je vývoj směřující k větším výhodám u antikoncepčních přípravků pomalejší než u jiných léků.

Zato vývoj antikoncepce pro muže je rychlejší. V roce 2002 farmaceutické firmy Organon a Schering A6 značně pokročí s rozsáhlými klinickými testy na hormony regulujícími mužskou plodnost. Vědcům z Oddělení pro výzkum reprodukce člověka v Edinburghu se podařilo u malé skupiny dobrovolníků vyřadit produkci spermií a zase ji spustit. Chtějí denně podávat hormonální léky, které vyřadí produkci spermií ve varlatech, přičemž přítomnost některých hormonů dodávajících mužům jejich mužnost by zajistil dlouho aktivní testosteronový implantát. O stejnou věc se pokoušejí vědci z Institutu reproduktivní mediciny na univerzitě v Münsteru - s tím rozdílem, že používají jen hormonální injekce. V ideálním případě by vědci použili zlepšenou verzi testosteronu spolu se sloučeninou ze skupiny GNHR antagonistů. Mohli by tak lépe kontrolovat tvorbu spermií a omezili by vedlejší účinky. V raném stadiu vývoje je už několik takových molekul.

Pracuje se i na dalších přístupech. Prvním je očkovací látka, která podnítí ženské tělo k produkci protilátek a zastaví tak spermie na jejich cestě. Další možností jsou molekuly, které se nezaměří na produkci spermií, ale na jejich funkci. Zkoumají se i látky, které zablokují vytvoření nových cév v děloze, aby se tam embryo nemohlo usídlit. Tyto přístupy ale mají do klinických zkoušek ještě daleko. Zatím se řeší velký otazník, zda budou muži vůbec připraveni orální antikoncepci užívat. Průzkum veřejného mínění provedený edinburgskou skupinou naznačil, že v době epidemie AIDS jsou muži ochotnější převzít odpovědnost a ženy jsou ochotnější jim věřit. Ujme se mužská antikoncepční pilulka stejně jako Viagra? To je námět na skutečně plodnou diskusi.

Shereen El Feki, Ekonom, 20.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?