Pravice v SR asi zavede příplatky za nadstandard ve zdravotnictví

16. 7. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nastupující pravicová vláda SR chystá zavedení tzv. základního balíčku zdravotního pojištění. Poté budou stanoveny nemoci, za jejichž léčení si pacient připlatí.


Podle nového ministra zdravotnictví Ivana Uhliarika bude možné léčbu nemoci mimo zmíněný balíček komerčně připojistit nebo zaplatit v hotovosti.

Pokud si pacient způsobí nemoc nevhodným chováním, měl by náklad spoluuhradit. „Kdo se o své zdraví nestará, bude si muset připlatit,“ řekl Uhliarik pro deník Sme.

Do této kategorie může spadat např. zánět vaječníků žen následkem nevhodného oblečení nebo poškození očí kvůli dlouhodobému používání počítače.

Zatím hradí pojišťovny první dva cykly asistované reprodukce, umělé oplodnění, ale napříště bude ze základního balíčku zřejmě vyjmuto. Víc se má platit i za antibiotika. Výjimku by měli důchodci a těžce postižení. Mezi hrazenou léčbu bude dál patřit léčení rakoviny.

Pacienti, kteří se o zdraví starají, mají dostat slevy ve formě bonusů, finanční odměny či poukazů na nákup vitaminových doplňků. Zdravotní pojišťovny plány vítají. „Jde o osvědčený systém, který se uplatňuje i v jiných zemích,“ prohlásila mluvčí Union pojišťovny Judita Smatanová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?