Pravidelné očkování dětí by měly platit místo státu pojišťovny

30. 3. 2009 10:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Pravidelné očkování dětí by nově místo státu mohly hradit zdravotní pojišťovny. Počítá s tím alespoň novela veřejného zdraví, kterou dnes předloží ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) vládě. Ročně by na tato očkování vydaly pojišťovny zhruba 750 milionů korun. Novela rovněž zakotvuje do zákona existenci antibiotických středisek v každém okrese...


Na základě těto změny by zdravotní pojišťovny měly hradit například dobrovolné očkování proti pneumokoku všem dětem, nejen rizikovým skupinám. „Změna je v tom, aby financování pravidelného očkování dětí v systému, kterým se Česká republika chlubí a je velmi dobrý, přešlo na veřejné zdravotní pojištění,“ vysvětloval důvod změny ČTK hlavní hygienik ČR a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít.

Ministerstvo původně počítalo se změnou v úhradě očkování v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta je součástí balíku reformních zákonů, který vláda schválila, ale ze sněmovny ho musela ministryně stáhnout. „Když se novela stáhla, řešíme úhradu očkování tímto zákonem,“ dodal Vít. Úhrada ze zdravotního pojištění je běžná i jinde v Evropě.

Ke vzniku antibiotických středisek uvedl, že antibiotická rezistence, tedy odolnost bakterií na antibiotika, je pro ČR jedním z předsednických témat. Rezistence stoupá, když se antibiotika nadužívají. Česko se drží v lepší třetině žebříčku zemí, užívání se sleduje. V každém okrese je antibiotické středisko, kde lékaři konzultují postup léčby. „Zatím fungovala střediska na dobrovolné bázi, my tomu nyní dáváme systémový ráz,“ shrnul. Novela rovněž zapracovává do českého právního řádu evropské směrnice o řízení jakosti vod ke koupání. ČR má zatím přísnější úpravu než EU: správci přírodních koupališť musejí sledovat více fyzikálních a chemických ukazatelů a kontroly jsou častější. EU chce méně těchto ukazatelů a intervaly kontrol prodlužuje.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?