Právní poradna: Přeregistrace zdravotnických zařízení

28. 8. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Prosím o objasnění postupu při nucené přeregistraci zdravotnického zařízení (konkrétně se jedná o ordinaci praktického lékaře) podle nového zákona o zdravotních službách. Jaké údaje a podklady jsou k tomu potřeba, kam mám žádost o přeregistraci doručit, do kdy musím novou registraci získat a co mi hrozí, pokud termín nedodržím.


Odpovídá JUDr. Pavel Zajíc:

Dne 1. 4. 2012 nabyl účinnosti zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Tento zákon předpokládá, že dosavadní provozovatelé nestátního zdravotnického zařízení, kteří chtějí poskytovat zdravotní služby i po 31. 3. 2015, musejí do konce roku 2012 požádat o nové oprávnění k této činnosti (tzv. přeregistrace).

Je zajímavé, že požadavek na přeregistraci původně nebyl obsažen ve vládním návrhu zákona a ke změně registrace zdravotnického zařízení na oprávnění k poskytování zdravotních služeb mělo dojít automaticky ze zákona. Až poslanecký pozměňovací návrh zákona zavedl přeregistrace.

Termíny

Pro potřeby přeregistrace vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR metodický pokyn č. 2/2012, který blíže upravuje postup při přeregistraci. Každý poskytovatel musí podat žádost do konce roku 2012. V případě podání kdykoli do 31. 12. 2012 může žadatel poskytovat zdravotní služby na základě svého dosavadního oprávnění (tzv. registrace) až do 31. 3. 2015; dále žadateli vznikne nárok na tzv. přeregistraci (udělení nového oprávnění k poskytování zdravotních služeb) tak, aby bezprostředně navazovala na zánik jeho dosavadní registrace, a konečně krajský úřad je povinen udělit nové oprávnění do 31. 3. 2015, přičemž platí, že pokud by v této lhůtě nové oprávnění vydáno nebylo, zůstává dosavadní registrace žadatele v platnosti až do doby, než mu bude uděleno nové oprávnění.

Podklady a poplatek

Žádost o přeregistraci je potřeba ve výše uvedeném termínu předat příslušnému krajskému úřadu (kraje, ve kterém žadatel provozuje zdravotnické zařízení). Formulář žádostí o přeregistraci je k dispozici ke stažení na webových stránkách příslušného krajského úřadu. Obsahuje zejména identifikační údaje žadatele a odborného zástupce, adresu místa poskytování zdravotních služeb, formu, obor a druh poskytované zdravotní péče, název zdravotní služby, datum, ke kterému žadatel hodlá zahájit poskytování zdravotních služeb, a dobu, po kterou žadatel hodlá poskytovat zdravotní služby.

K žádosti není potřeba přikládat žádné listiny. Krajský úřad provede kontrolu dokladů, které má k dispozici, a pokud zjistí, že mu některé listiny chybí, vyzve žadatele k jejich doplnění. Při podání žádosti o přeregistraci je třeba zaplatit správní poplatek ve výši 1000 Kč. Po podání žádosti předkladatel vyčká na vydání rozhodnutí o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb, eventuálně obdrží výzvu krajského úřadu k doplnění chybějících podkladů.

Důležité dodatky

Jak již bylo uvedeno, má krajský úřad na vyřízení žádosti čas do konce března 2015. Lze tedy předpokládat, vzhledem k očekávanému množství žádostí o přeregistraci, že reakce krajského úřadu na podání žádosti může trvat delší dobu. Stále však platí, že v případě, kdy krajský úřad nevydá oprávnění do 31. 3. 2015, zůstává dosavadní registrace v platnosti až do doby udělení nového oprávnění.

Pro úplnost uvádím, že dosavadní provozovatelé, kteří již nyní vědí, že svou praxi ukončí do 31. 3. 2015, nepotřebují žádat o přeregistraci. Zároveň poukazuji na skutečnost, že dosavadní provozovatelé, kteří provozovali zdravotnická zařízení na území více krajů (jsou držiteli několika registrací), musí požádat o přeregistraci u každého krajského úřadu zvlášť. Pokud však dosavadní provozovatel provozuje více ordinací na území jednoho kraje, bude žádat o přeregistraci pouze jednou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?