Právo na zvláštní příplatek

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotaz: Pracuji jako sestra v zařízení sociálních služeb, jehož zřizovatelem je Středočeský kraj. V platovém výměru jsem měla vedle platového tarifu příplatek za směnný provoz (podle § 8, odst. 2 I. nař. vl.) a příplatek za zdravotní/obslužnou péči (podle § 8, odst. 2 nař. vl.), který mi byl odebrán po úpravě nařízení vlády č. 564/2006 Sb., platné od 1. 4. 2009. Dotazovala jsem se, proč nemám na výplatní pásce za duben 2009 příplatek za zdravotní/obslužnou péči. Odpovědí mi bylo, že se musí šetřit. Ke změnám v poskytování ošetřovatelské péče nedošlo, pracovní náplň mi nebyla změněna. Zajímalo by mě, zda zaměstnavatel postupoval v souladu se zákonem. Děkuji Petra H.


Novela nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, provedená nařízením vlády č. 74/2009 Sb. s účinností od 1. dubna 2009 se však vašeho platu ani vašeho tzv. zvláštního příplatku netýkala. Tato novela se totiž především týkala zrušení § 5 odst. 2, který vyjmenovával okruh zaměstnanců, jimž se poskytoval platový tarif podle přílohy č. 2 rozdílný od obecné úpravy obsažené v příloze č. 1. Stupnice platových tarifů stanovená v příloze č. 1 k nařízení vlády č. 564/2006 Sb. neboli tzv. základní stupnice byla totiž původně (v roce 1992) koncipována pro všechny zaměstnance vyjma zaměstnanců státu ve správních úřadech, kteří měli zvýšenou stupnici jako kompenzaci většího rozsahu omezení a povinností uložených jim zákoníkem práce v porovnání se zaměstnanci jiných zaměstnavatelů.

Zvýšená stupnice v příloze č. 2 měla zaniknout současně s nabytím účinnosti zákona o státní službě a přechodem těchto zaměstnanců pod režim platových poměrů stanovených služebním zákonem. Tento záměr však nebyl realizován a později byla zvýšená stupnice platových tarifů postupně uplatňována i pro další kategorie zaměstnanců, čímž byl její kompenzační charakter oslabován, což vedlo k tomu, že v současné době již tuto funkci neplnila. Stupnice platových tarifů stanovená v příloze č. 2 k uvedenému nařízení vlády pak postrádala kriteriální zdůvodnění od samého počátku a byla výsledkem nesystémového a nejednotného přístupu ke zvyšování platů v oblasti veřejných služeb a správy – jak bylo i uvedeno v důvodové zprávě – pod tlakem parciálních zájmů profesně-zaměstnaneckých lobby. To vše znamenalo, že nakonec byli zařazeni v základní stupnici v příloze č. 1 především nepedagogičtí pracovníci školství a někteří zaměstnanci v oboru působnosti resortu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a Ministerstva kultury ČR.

Novela nařízení vlády č. 74/2009 Sb. tedy směřovala k postupnému odstranění rozporu se zákonným principem „poskytování stejné mzdy (platu) za stejnou práci a za práci stejné hodnoty“ a k důslednému naplnění ústavního práva na „spravedlivou odměnu za práci“ při odměňování uvedených zaměstnanců. Po zrušení první stupnice platových tarifů se stávající druhá stupnice platových tarifů stane stupnicí základní, s tím, že vedle ní bude platit jedna zvýšená stupnice – původně uvedená v příloze č. 3, dnes v příloze č. 2.

Jak však vyplývá z vašeho dotazu, vy jste měla právo na zvláštní příplatek podle § 129 zákoníku práce. Tento příplatek přísluší zaměstnanci, který vykonává práci v pracovních podmínkách spojených s mimořádnou neuropsychickou zátěží, rizikem ohrožení života a zdraví nebo obtížnými pracovními režimy. Podle § 8 nařízení vlády č. 564/2009 Sb. určí zvláštní příplatek zaměstnanci zaměstnavatel v rámci rozpětí příplatku stanoveného pro příslušnou skupinu prací. Rozdělení prací podle míry ztěžujících vlivů pracovních podmínek do skupin stanoví příloha k tomuto nařízení. V současné sobě se jedná o přílohu č. 3, ale je to příloha č. 4 z doby před novelizací nařízení vlády.

Věcně a obsahově se předmětná novela zvláštního příplatku vůbec nedotkla, tam se neměnilo ani zařazení zaměstnanců do skupin podle míry ztěžujících vlivů pracovních podmínek, ani výše zvláštního příplatku podle § 8 odst. 2. Vzhledem k tomu, že ani zákoník práce, ani nařízení vlády nezměnilo podmínky pro poskytování zvláštního příspěvku, dovozuji, že právo na něj vám trvá i nadále. Doporučuji proto, pokud u vás působí odbory, obrátit se s vaším problémem na odborovou organizaci, která by měla dohlížet na to, aby se novela nařízení vlády neminula účinkem. Aby zaměstnavatel namísto toho, aby zaměstnancům v základních platových tarifech upravil plat, odebral jim příplatek, na který má zaměstnanec ze zákona právo. Pokud u vás odbory nepůsobí, musela byste jednat se zaměstnavatelem sama.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?